en sy- og strikkeblogg

søndag 16. oktober 2011

Ku-ull lue


Da jeg for første gang så denne überkule Lyngdalslua på Månestråle sin blogg, rykket det i alt jeg har av gårdsgener. Og strikkegener. Og litt redd for kuer-gener. Ja, nå er det altså offesielt inrømmet. Jeg er litt redd for kuer, har alltid vært det, selv om Onkel og nesten nærmeste nabo hadde kuer hele min oppvekst, til tider på beite jeg måtte gå (les: småløpe febrilsk) over.

Lykken over funnet av den kuuuule lua ble derimot kortvarig, da jeg med nærmere ettersyn kunne lese at Lyngdalslua kun skulle brukes av folk fra Lyngdal eller kjendiser som har vært der. Jeg som ikke engang ante hvor Lyngdal var, kvalifiserte neppe. Stor skuffelse.

Da jeg noen uker seinere tilfeldigvis fikk høre at en kamerat faktisk hadde røtter i Lyngdal, stod jeg umiddelbart parat med pinner og strikkeiver. Virkelig? Lyngdal? YES!

Damene på Broderistua i Lyngdal var alt en kan forvente seg av sørlandsk velvillighet og hjelpsomhet, de sendte oppskrift i posten med garnanbefalinger og gode råd. Med ett eneste krav: Stell godt med Lyngdølen! (o:

Lua er strikka i dobbelstrikk, en interessant men ganske saktegående teknikk. Som passer perfekt til ett enkeltstående motiv som den karakteristiske lyngdalskua. Lua blir varm og god med to lag garn hele veien, samtidig som den er elastisk og motivet ikke lider under for stramme eller slakke tråder som strekkes rundt hele lua. Og så kan den jo vrenges! To luer i èn gjør tidsinvesteringen vel verdt slitet!

Mottageren, som fylte år for kort tid siden, virket både både glad og varm om ørene av lua. Det totale bevis på hvor vellykket gaven var, fikk jeg derimot seint i går kveld, i en setting totalt blottet for strikking og husmortips (bortsett fra at jeg selvsagt hadde både strikka sjal og veske...). I et bryllup til gode venner og utvida familie kom nemlig en hittil ukjent sprudlende jente bort til meg og forkynte at den lua jeg hadde strikka til hennes kollega var såå flott, og at han var så beæret over den og at han var en av disse få unike som legitimt kunne bære den! Joda, han hadde stolt vist den fram på jobb i sitt fargefokuserte miljø, til et muligens både strikke- og kuignorant publikum, som absolutt kunne stadfeste at hvit ku på grønn bakgrunn kledde mannen. Vurderinger av om hvitsia kun skulle brukes til fint ble visst også debattert. Kjære varmhodede kamerat og kjære energiske med-bryllupsgjest i fantastisk kjole: You made my day!  Makan til indirekte tilbakemelding fra overraskende hold har jeg sjelden fått på strikka gaver. Takk! Jeg tror jeg har innfridd kravet om å stelle godt med lyngdølen?

Facts:
Oppskrift: Lyngdalslue, oppskrift kan fåes på Broderistua i Lyngdal.
Garn: pt5
Forbruk: så godt som akkurat 1 nøste grønn 588 og 1 nøste hvit 502
Pinner: 2,5. Gikk over til p 3,5 etter fullført kudiagram, delte arbeidet sånn at jeg strikka inn- og utsia hver for seg.

Siden lua ble strikka i god tid, dvs i sommer, fikk jeg lurt meg til å ta bilder av den og mannen min ved et beite langs R40 i Nummedal. Jeg tviler litt på at de velvillige modellkuene er Lyngdalsfe, neppe Norsk Rødt Fe (NRF) heller. De tok uansett hele modelloppdraget med stoisk ro, spiste litt og gjorde naturens avtred uanfektet av en ivrig fotograf og en altfor varm mann i veikanten. Modelllivet for kuer er nok ikke like preget av stress og kroppsfokus som for de tobeinte.

En morsom bieffekt av kommunevåpenstrikk (ja, kua preger kommunevåpenet i Lyngdal) er at 6-åringen virkelig har fått opp interessen for kommunevåpen! På en mange timers biltur i høstferien strekning Vestfold-Stavanger ville ha ta bilde av alle kommunevåpnene vi passerte for å kunne tegne dem etterpå. Gjesdal kommune med sitt bukkehode gjorde sterkt inntrykk. På tide å gi den gutten NAFs veibok og lære seg begrep som heraldisk venstre?

26 kommentarer:

 1. Jeg har opprinnelse i en av sørlandsbyene i nærheten, og ler meg ihjel av Lyngdal som har KU som kommunevåpen. Vennlig mobbing såklart! (såklart har de det, siden Lyngdalskua er derfra)

  Dobbeltstrikk har jeg ikke somlet meg til å teste ennå, men hører at det er genialt til vottestrikk for å slippe små fingre som hekter seg i trådender. En vakker dag...

  SvarSlett
 2. Fantastisk lue og fantastisk historie. Det er lykke når man kan gjøre andre glad og du kan absolutt kunsten:)

  SvarSlett
 3. Utrolig morsom historie! :D Flott var jo lua også, uten tvil!

  SvarSlett
 4. Hei!

  Jeg er mektig imponert over dobbelstrikken din! For ei flott lue! Jeg strikka en gryteklut i dobbelstrikk for maaange år siden, den med tykke pinner og garn ;) Nå er jeg fristet til å prøve meg på ei lue. Men det er en ting jeg lurer på: Hvordn får du kanten så fin? Jeg mene å huske at når jeg la opp maskene for dobbelstrikk, så ble kanten melert (er det riktig ord?) Ser at kanten på lua du har strikket er fin! Har du noen tips?

  Ha en fin søndagskveld videre :)

  SvarSlett
 5. For ei herlig lue. Digget at den var vendbar.

  Herlig historie rundt strikkelua :-))

  SvarSlett
 6. Utrolig kul lue! Og dobbeltstrikk har jeg sett mye fint av, men aldri tørd og ta steget...kanskje jeg må en dag!

  SvarSlett
 7. Oioioi den var virkelig kul! Jeg trenger en venn fra Lyngdal, kjenner jeg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Æ e fra lyngdal,så du kan være vennen min:)))Så bare strikk i vei:))

   Slett
 8. Jah, alle skulle hatt en venn fra Lyngdal! (o: To vrange : du får sette inn en kontaktannonse i Farsund Avis med "venn fra Lyngdal søkes... "

  Hobbykrabbe: istedenfor å legge opp maskene med en tråd av hver farge (som helt riktig vil gi et melert resultat), la jeg opp det doble maskeantallet med kun en farge, grønt. På 1. omgang strikket jeg så annenhver maske rett grønn og vrang hvit for å etablere de to lagene.

  Jeg har forresten også prøvd meg på en gryteklut i dobbeltstrikk, den ble ikke mye å skryte av... Ujevn og vindskeiv. Mye lettere å strikke dobbeltstrikk rundt! Kast dere ut i det og prøv! Det går som sagt sakte, i alle fall med meg, men det er gøy!

  SvarSlett
 9. Jeg er ikke fra Lyngdal, men mannen min er derfra, og svoger og svigermor bor der, så hvis det kvalifiserer, kan jeg gjerne være venn med alle som har lyst til å strikke Lyngdalslua med Lyngdalskua. Selv har jeg fått mønsteret av svigermor, men ikke hatt tålmodighet til å prøve meg på dobbeltstrikking ennå. Kjøpte i stedet en t-skjorte med ku da jeg var der i sommer: MOO OF LYNGDAL

  SvarSlett
 10. Så ku(l) lue :-)
  Igimannen som er leke-bonde er vel kvalifisert for en så flott lue ? Håper jeg....
  Klem

  SvarSlett
 11. Fantastisk kul lue ;)

  Selvfølgelig kan du kopiere fargevalget på nøstebarndressen, det er da bare stas :) Heldige mottaker som kanskje får dress til jul isåfall ;)

  SvarSlett
 12. Ta en tur innom meg, du vant ikke julekalender men en liten trøstepremie ble det:) Send meg adressa di på mail: brithest@hotmail.com så blir det en liten pakke når det nærmer seg jul:)

  SvarSlett
 13. Kjempeflott lue! Du skriver godt, blir helt fascinert av å lese:) Og så morro at du ble med på giveawayen i bloggen min. Ha en flott mandag!

  SvarSlett
 14. Å, det er en FRYD å komme inn hit, Mari ! Du skriver så lett og herlig.. Og den lua.. jisses !! Nesten verdt å prøve for 10. gang å strikke noe hvis man ender opp med den der !! Liker`n !!

  Ønsker deg en flott uke :D

  Klem
  /

  SvarSlett
 15. Så flott lue, og jeg skjønner inderlig godt at den entusiastiske bryllupsgjesten gjorde dagen din!

  SvarSlett
 16. Marihøner; jeg kan sende deg noen never om du vil, send mail til meretemonster@gmail så kommer det marihøner i posten. Jeg har altfor mange :) Sånn er det å kjøpe i bulk på Ebay...

  SvarSlett
 17. For ei tøff lue, og i dobbeltstrikk! Imponerende! Hørtes ut som lua falt i rimelig god smak =) Kuer er kult!

  Koselig at du vil være med på gi-bort'n min =)

  Ha en superduper kveld!

  SvarSlett
 18. For en super morsom lue!!!!Blir imponert over dobbeltstrikkinga.
  Gunn Astrid

  SvarSlett
 19. Åh, denne lua falt jeg langflat for - sjeldent ku-l! Kan ikke skryte på meg noen som helst tilknytning til Lyngdal, men derimot til kyr..! Takk for god og utfyllende info, nå blir jeg nødt til å ringe damene på Broderistua jeg og :)

  SvarSlett
 20. Hvem hadde trodd at man skulle komme over en Lyngdalslue når man egentlig så på monsterbukser!
  Jeg er faktisk fra Lyngdal, og tror jammen jeg må få tak i den oppskriften selv. :) (dog er den dobbeltstrikkingsbiten litt skummel for en strikkenewbie. :))

  SvarSlett
 21. Hvem skulle trodd at man kom over en Lyngdalslue når man egentlig så på monsterbukser!
  Jeg er faktisk fra Lyngdal, og tror jammen jeg må få tak i den oppskriften selv! (dog er den dobbeltstrikkbiten litt skummel for en strikkenewbie som meg selv. :) )

  SvarSlett
 22. nå har jeg scrollet meg gjennom over et år med blogginnlegg her hos deg, og jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at jeg ALDRI har sett noen som er så flink til å strikke som du! helt vanvittig mye lekkert!!

  stum (ja, nei ikke helt da) av beundring!
  hilsen ei som så vidt vet opp ned på en strikkepinne..

  SvarSlett
 23. hei
  fant linken til denne bloggen på Lyngdal sin ordfører sin fb profil. har selv strikka 80 - 90 av disse luene, og kan trøste med at det går fortere og fortere. nr 2 er verst - deretter går det av seg selv.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...