en sy- og strikkeblogg

torsdag 11. oktober 2012

Tillatelse versus tilgivelse

Nye iPad-cover på Epla-butikken min! Nye farger, nye kombinasjoner... Gammel tradisjonsstrikk. Som jeg har spurt pent om å få lov til å bruke, jada! Sånn generelt har jeg større tro på å be om tillatelse enn å be om tilgivelse. Selv om, absolutt, når situasjonen krever det, skal man ikke kvie seg for det siste heller.

Nåvel, nok om moral. Direct Connect burde be om tilgivelse. Eller rett og slett fikse problemene. Vi er så godt som nettløse her for tia. Nettløse, men ikke rådløse eller trådløse (det skulle tatt seg ut i en strikkers hjem, hva?). Så beklager dårlig oppfølging både på egen og deres blogger! DC lover bot og bedring, jeg tror det når jeg ser det... Mannens iPhone funker som modem sånn litt innimellom i nøden. Hva gjorde folk i "gamledager"?? Bytta Mariusstrikka iPad-vesker mot nykinna smør hos naboen?

Sees plutselig! Gleder meg!

Edit litt seinere: Apropos oppskrift. Jeg har tenkt litt på det, fordi selve Marius mønsterborden jo er patentert, kan jeg jo ikke lage en komplett oppskrift hvor denne er inkludert. Vurderer om jeg bare skal lage en generell oppskrift med strikkefasthet, maskeantall, søminstruksjoner etc, og så overlate resten til kreative googlesøk eller Sandnes sine oppskriftshefter? Evt inkludere en Setesdalbord? Jeg antar at denne ikke er patentbeskyttet, den må vel gå under betegnelsen tradisjonsstrikk? Noen som veit?


Mariusmønsteret er brukt med tillatelse fra Lillunn Design of Norway: 
- " Dette er strikket med tillatelse fra rettighetshaver, for salg av ekte norsk håndstrikk. Jeg garanterer at produktet er strikket i Norge. Mitt produkt er basert på MARIUS-mønsteret, som opprinnelig ble designet av Unn Søiland i 1953. Hennes firma Lillunn Design of Norway, har siden 1953 hatt både opphavsretts beskyttelse, og beskyttelse via Markedsføringsloven, for all kommersiell utnyttelse av mønsteret".

34 kommentarer:

 1. Fine Ipad veske du har laga. Goè helg. klem

  SvarSlett
 2. Rålekre!! Hvor kan man finne mønsteret til noe slikt, noe?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for påminnelsen, jeg hadde jo planer om å skrive ned en oppskrift. Se edit'en.

   Slett
 3. Veldig, veldig fine :O)
  Jeg strikker skjerf om dagen,
  det begynner å bli kaldt!
  Klem Fredrikke

  SvarSlett
 4. Imponert over haugen din med Ipad trekk,Artig med flere fargevarianter. Jeg er snart ferdig med trekk 1:) Brukte mønster fra den store mariusboka og fra den har jeg flere prosjekter på gang:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, visste faktisk ikke at det var et iPad-trekk i den boka, enn så lenge står jeg på venteliste på biblioteket... (o: Er den med for og syinstruksjoner? For i såfall trenger jeg jo ikke å skrive ned en oppskrift! Må sjekkes. Takk for tips, Brit! God natt!

   Slett
 5. Hurra for flere trekk :) Bestilt og gleder meg til å få pakke i posten :) Har også sett oppskrift på slike i den nye Marius-boka da jeg bladde gjennom den på butikken. Men alt som innebærer sying funker ikke for meg ;)

  SvarSlett
 6. Kjempeflotte iPad trekk du har strikka....superlurt å bruke slike trekk :))
  Gog helg.

  SvarSlett
 7. Hei hei! Har nettopp sjekket Ipadtrekket i Mariusboka - og ditt er MYE finere og mer forseggjort, bare så det er sagt. Det i boka har en enklere mønsterbord, er uten for og lukkes med en knapp. Greit nok det og, men dine er altså i en klasse for seg. Hva slags garn har du brukt, tro?

  SvarSlett
 8. Så flotte IPad trekk du har strikket, ble ekstra fine med for og glidelås:-) Legger meg til som følger av den koselige bloggen din. God helg! Hilsen fra Marianne

  SvarSlett
 9. De ble kule! Jeg hadde en gang flere sekker i marius mønster strikket av min mormor, angrer litt på at jeg solgte dem unna...

  SvarSlett
 10. Kjempe flotte iPad-covere! Hadde jeg hatt en iPad skulle den nok fått et sånt cover! Ha en flott helg!

  SvarSlett
 11. Inmari mye fint på bloggen din! Er imponert over mengden du klarer å produsere og kreativiteten din i hva du lager.

  SvarSlett
 12. Fantastisk flotte trekk og nydeleg arbeid :) God helg.

  SvarSlett
 13. Kjempefine fargevarianter på trekkene dine. Og ja, dine er mye finere enn dem i boka. Fôr er viktig slik at ikke iPaden blir så støvete, og det er lurt å ha en ordentlig lukkemekanisme slik at den holder seg der inne. Tror nok du trygt kan lage mønster med både diagram og søminstruksjoner, du får nok avsetning på dem. Setesdal tror jeg ikke er Copyright-beskyttet. Både det og Fana er vel under kategorien tradisjonsmønstre om jeg ikke husker feil.
  God helg!

  SvarSlett
 14. Det er i slike stunder jeg ønsker med Ipad. Synes disse er utrolig flotte :D

  SvarSlett
 15. Så flotte trekk :)

  Mønsterborden finner man gratis på sandnes.no (under eldre mønster, et eller flere av de mønsterheftene har marius-genser), så du kan jo henvise dit i hvertfall :)

  Og var noen flotte covere, virkelig lurt med fôr!

  SvarSlett
 16. Fine! Vi trenger ikke trekk til Ipaden, for her sloss man om den hele dagen. Høhø.

  SvarSlett
 17. uimotståelig mariussamling her. Fine farger sammen!
  De ser veldig fine og forseggjorte ut med for og det hele.
  Nina ;O)

  SvarSlett
 18. Jeg så ikke svaret ditt (heller ikke edit'en din) før jeg klikket meg inn på bloggen din igjen. Leser vanligvis via bloglovin, men rart at den ikke dukket opp der. Og rart at ikke svaret ditt kommer direkte til meg på noe vis, f eks på mail. Jaja, ikke godt å forstå denne teknologien :) Jeg er litt usikker på hvordan du kan løse dette med oppskrift, men hva om du skriver oppskriften og bare ber oss om å "strikke mønsterborden etter et oppskriftshefte" eller lignende? Jeg skjønner at selve mønsteret er patentert, men det var jo før ipad'en sin tid ;) Uansett, lykke til! Jeg venter spent :) :)

  SvarSlett
 19. Utrolig fine:) elsker marius mønster!!

  SvarSlett
 20. Det grået etuiet med trigonometri på innsiden har blitt ønsket hjertelig velkommen i nytt hjem. Jeg må si at jeg er imponert over kvaliteten og finishen på det. Den er akkurat passe stor og stødig, hverken trang eller slumsete, og alle små detaljer er helt perfekte. Ingen skjeve glidelåser eller kjappe løsninger som jeg selv pleier å ende opp med :)

  SvarSlett
 21. Den er vel litt i gråsonen etter som jeg leser opphavsretten. Så lenge du ikke tjener penger på mønstrene så burde det vel være greit, men unngå å legge ut selve borden i mønsteroppskriftene dine? Det er vel den som er patentert?

  SvarSlett
 22. Disse er så kjempefine! Jeg er egentlig ikke så begeistret for Marius jeg, men ingen regel uten unntak og dette er jammen unntaket.

  SvarSlett
 23. De var utrolig kule! Så inspirerende og fin blogg du har! Her skal jeg kose meg litt i dag ser jeg :).

  Så du at jeg svarte på spørsmålet ditt? :)

  SvarSlett
 24. De var kjempefine! I det hele tatt ser jeg at du lager mye fint. Her skal jeg koser meg litt nå kjenner jeg :-).

  Du spurte meg om Nooria. Det er et vakkert navn, men dessverre ikke mitt egentlige. Dog har det vært mitt alias i mange mange år.

  Vi blogges!

  SvarSlett
 25. Tillatelse er bedre ja :-) Utrolig fine trekk! Er nesten sånn at jeg får lyst til å kjøpe meg en Ipad, sånn at jeg kan kjøpe det! ;-)

  SvarSlett
 26. Så knallfine trekk!! Virkelig flotte med fór og glidelås. :)
  Ha en flott kveld..
  Kristin

  SvarSlett
 27. Kule trekk, skikkelig fint strikka var de. Det er aldri lett det der med tillatelse og copyright. Jeg tror du har rett i at du ikke kan publisere mønster, men du kan skrive fremgangsmåte eller notater og opplyse om at du har brukt Mariusmønsteret.

  SvarSlett
 28. Kjempe fine trekk i Marius :)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...