en sy- og strikkeblogg

lørdag 14. april 2012

Allergitest 1

Min lille nevø har iløpet av sine 1,5 år utvikla en sterkere og sterkere reaksjon mot ull. Det er jo helt K R I S E! Jeg veit ikke hvem som er mest bekymra, den strikkeglade tante eller mor som tross alt skal holde en liten pjokk varm gjennom kalde norske vintre. Tante ser i alle fall for seg knuste drømmer om deilige småbarnsplagg. Det er jo noe av det morsomste jeg veit å strikke, småttisting med gode muligheter for fargesprell og raskt fullførte prosjekter.

Løsningsorientert som man er, prøver man så klart ut alternativene. Hva med alpakka, vil han tåle det? Eller kashmere? Jeg har en liten rest av et 100 % kashmere nøste liggende til neste test, men med et vagt minne om at et bittelite (suuuperdeilig) hespe på 50 g sytrådtynn kashmere kosta nærmere 200 kroner, ser jeg for meg luksusgensere som ikke er så egna for barnehagebruk.

Første test er ikke snauere enn at den består av alpakka og silke. Nydeligdeilig garn, mykt som et barnekinn (et uten eksem etter møte med allergi-ull, i alle fall). Jeg krysser fingre og håper. Og er klar for å strikke opp en kolleksjon for neste vinter, fra topp til tå og innerst til ytterst. Håpe håpe!

Om noen har erfaring med ullallergi, gi meg gjerne noen tips! Om det er selve lanolinen (sauefettet) i ulla han reagerer på, burde vi nok ikke vaske klærne i milo heller. Er det noen som kjenner til alternative ullvaskemidler som ikke er tilsatt lanolin? Hvordan er det f.eks med Soak? Innspill og erfaring mottas med takk.

Om alpakka ikke funker, står jeg litt rådløs. Silke har vel visse varme egenskaper, men plagg i 100 % silke blir fort stive og uegna for en liten aktiv tass. Akryl og andre helsyntetiske "garn" byr meg sterkt imot, men jeg er villig til å svelge noen lodne syntetiske kameler om det kan holde nevøen varm. Men selges denslags makkverk av garn lenger? Og gir det egentlig noen varme? Som dere ser; jeg er totalt uvitende og trenger svar og hjelp fra dere!

Lua er en morsom konstruksjon hvor slip stitches gjør at man får et slags flettemønster som trer fram i bare en av de to garnfargene. Selve krona på verket er virkelig krona på verket: Fellinga i toppen. Fellingene implementeres i flettene slik at de ikke synes, og gir et spennende mønster som bukter og snor seg inn mot midten. Gøy! Etter avfelling utgjorde toppen et slags lite tårn pga felling over mange omganger mot slutten. Lett damping av lua tredd over et syltetøyglass løste problemet. Lett avrundet og jevn krone, perfekt for et rundt barnehode. Jepp.


Fakta:
Oppskrift: Oxidize fra Ysoldas nyeste lille bok Whimsical Little Knits 3
Garn: BabySilk fra DSA
Forbruk: 20 g gråblå 336, 17 g nestenlittturkisblå 318.
Pinner: 3,5 mm
Størrelse: 98 m, forhåpentligvis ca 2-3 år.
Endringer: Strikka ca 3 cm med vrangbord 1x1 før jeg begynte på mønsteret. Gjør lua litt høyere, men foretrekker det framfor ei lue som ruller seg i underkant. Barneplagg må sitte! Strikka ribben med 2.hver omgang i de to garnfargene, ga et litt rotete uttrykk. Note to me: strikk hele vrangborden i hovedfargen (her: grå) neste gang.

"Modellen" er sjokoladegutten min igjen. Takk, furtegutt!

37 kommentarer:

  1. For en utrolig fin lue du har strikket!
    Dessverre har jeg ingen gode tips å komme med.
    Kanskje noen andre har!?

    God lørdag,
    klem Fredrikke :O)

    SvarSlett
  2. Bambus-garn har temperaturregulerende egenskaper og er varmt når det er kaldt og avkjølende i varmen! :)

    SvarSlett
  3. Stilig lue!! Har dessverre ikke noen råd eller opplevelse med ull allergi. Vi får bare x fingrene for deg og lille barnet at alpakka vil fungere!

    SvarSlett
  4. Jeg har en liten gutt på 4 mnd, som også har fått eksem og ikke tåler ull. Har akkurat kjøpt melkegarn fra Viking garn, og håper at det blir suksess. Kjennes i hvert fall utrolig mykt ut...

    SvarSlett
  5. De aller fleste som reagerer når de bruker ull reagerer på kjemikalie(superwash-)behandlingen. Det er veldig få som faktisk reagerer på lanolin(noe som nesten ikke finnes i ull som er merket maskinvask). Derfor kan det være en ide å prøve ubehandlet ull, evt silkeblandinger som vil gjøre overflaten glattere.
    Jeg bruker selv lanolin på såre og sprukne hender om vinteren og ingenting virker bedre! Det er jo lanolin i de aller fleste kremer. Min toåring har atopisk eksem og er det noe han selv velger å beholde på så er det hjemmestrikket ulltrøye, type Askeladden/Nøstebarn-garn, ull eller silke/ull. Bomull gjør det bare verre for da blir han fort klam når han er aktiv. Kjenner mange som har gjort seg samme erfaring.
    Milo er som du skriver ikke særlig egnet for sår hud, prøv en naturlig såpe som du feks får kjøpt på helsekost.

    camilla

    SvarSlett
  6. Slektningene mine har flyttet til Singapore for å unnslippe tantestrikket. Hva folk gjør for å slippe unna - allergi og flyttinger!

    Spøk til side, kjedelig for pjokken med allergi. Ullallergi er så mangt, noen reagerer på lanolinen i ulla (joda, kjent allergen) mens andre allergikere og atopikere kan ha god nytte av lanolin i kremer. Fargestoffene kan utløse allergi, og evt superwashbehandlingen.

    Noen kan også reagere på ubehandlet ull og alpakka, siden hårene kan irritere en allerede sår hud.

    Så litt prøving og feiling må muligens til, noen kan bruke bambusfiber, noen melkefiber, noen ull med bomullsfor på innsiden, noen alpakka....

    SvarSlett
  7. Takk for koselig vestfoldvelkomst! :D Jeg får nettverke litt med hyggelige bloggefolk! :D Og så må jeg jo si: For ei fantastisk lue!

    SvarSlett
  8. Det var en kjempeflott lue!
    Enig med deg, det er krise å ikke tåle ull, håper dere finner ut av det!
    Bokmerkene laminerte jeg selv, kjøpte en lamineringsmaskin på Clas Ohlson for noen år siden, den fungerer kjempefint!
    Ha en flott uke! :)

    SvarSlett
  9. Takk for tips og ideer, jenter! Har hverken prøvd melke- eller bambusfibre. Men er litt redd de skal oppføre seg som bomull; tungt, klamt og kaldt med en gang det blir litt fuktig?

    Veit at lanolin er et allergen, Pappa reagerer sterkt på det, men bare i salver og kremer. Han tåler fint ullklær, både fabrikkprodusert al a ullvang og mer ubehandla feit ull som pt2 og finull.

    Nevøen får lua si i dag, så får vi se! Blir det match, skal jeg sporenstreks inn på Marte Helgatun sin nettbutikk og bestille et kt med garn og oppskrift, hun har så utrolig mye delikat, særlug til barn! 2 gode grunner til å håpe allergitest 1 går i boks... (0:

    SvarSlett
  10. Oj, oj for en nydelig lue! Får virkelig håpe at han tåler denne :)

    SvarSlett
  11. Utrolig flott lue, den var fin med første øyekast og utrolig imponerende og kul når en begynte og se etter :)
    Håper den slår an for både godgutten og huden hans. Jeg har ikke heller mye erfaring med ullarllergier, men vet at det er ofte det fungerer mye bedre når det er blandinger med silke i og at flere med atopisk eksem kan bruke nøstebarn sine ull/silke bodyer bl.a.
    Ellers tenkte jeg på angora som mykt og varmt og med mindre kløfaktor, men det er jo også både hårete og nokså eksklusivt, så jeg vet ikke hvor aktuelt det er.

    SvarSlett
  12. Så forseggjort og fin lue du har strikket!
    Håper dere finner ut noe som ikke klør, silkekombinasjonen kan kanskje være lur....
    Ha en fin søndagskveld!
    Klem Nina

    SvarSlett
  13. Luen var det reneste kunstverket. Da får vi bare krysse fingrene for at allergi-testen holder. :)

    SvarSlett
  14. Fatnastisk lue! Kunstverk! Og så utrolig kjedelig med ullallergi. Har desverre ingen tips å komme med, men ser du har fått en del allerede som jeg håper du kan dra nytte av:)

    SvarSlett
  15. Har ingen greie på allergier, men har hørt at bambus skal være bra - i hvert fall bedre enn bomull (som ikke er egnet om vinteren i det hele tatt. Blir jo klamt/vått hvis barnet svetter).

    Lua var i hvert fall utrolig stilig! Kult mønster, og ser veldig morsom ut å strikke!

    Ang kommentaren din inne hos meg:
    Påskekyllingene kjøpte jeg for over 20 år siden, i en inteiørbutikk. De kom i poser a tre stk, med bilder/bruksanvisning på x antall mulige kyllingvarianter. Jeg så dem bare den ene gangen, og jeg syns det er merkelig at lego ikke gjentok suksessen. Og jeg angrer som bare det at jeg ikke kjøpte hele kartongen...

    Ha en finfin uke!

    SvarSlett
  16. Det er SÅ leit når man ikke kan strikke av det garnet man aller helst vil, jeg vet godt hvordan det er. Allergier er ikke ukjente i vår familie. Jeg strikker mye i superwash-ull til barnebarna mine fordi mammaen ikke tåler håndvask, eller jeg prøver meg med ullgarn (som tross alt er det beste) og håper at plagget skal tåle en tur i maskinen.
    Jeg vet at noen barn reagerer på fargestoffene og at det kan hjelpe ,med en vask/kok før plagget taes i bruk. Du vet det går utmerket å koke ull bare det gjøres på ullens premisser? Ett av mine barnebarn hadde slik allergi, men har nå vokst seg av det, noe mange gjør.
    Jeg vet også at noen tåler alpakka bedre enn ull.
    Og så er det jo slik at det finnes mange forskjellige ullkvaliteter, noen mykere og "bedre" enn andre.

    Jeg håper inderlig det løser seg, både for barnets del og strikkerens del:)

    Gøyal lue med et passende navn:)

    SvarSlett
  17. Glemte bare å nevne at Bånsull selger en utmerket olivensåpe som er et godt alternativ til milo.
    Jeg bruker den til håndvask av småplagg.
    Jeg bruker den også til kropp/håndvask, ja tilogmed håret mitt har fått smaken på den:)

    SvarSlett
  18. For ei aldeles fantastisk nydeleg lue. Har ingen kommentarar ut over dei som allereie har vore på bordet. Melkefiber er jo mjukt og godt, men har enno ikkje sett det i våt tilstand. Takk for alle gode råd vil eg også berre seia. Det er godt å vita at det er så mykje ekspertise å få tak i når ein treng det.

    SvarSlett
  19. Hei,

    Både jeg og barna sliter med for tørr hud, og det er ullfibrene/hårene som gjør at ullen klør på den allerede tørre sensitive huden. Det har derfor ikke noe med allergi å gjøre hos oss, men ull rett på huden forekommer nesten ikke likevel pga kløen.

    Men, barna holder seg gode og varme hele vinteren! Trikset hos oss er et lag med Cubus-ull under, den som er dobbeltstrikket med bomull innerst. Denne får du med høy hals (i bomull), og da går det fint med strikkegenser utenpå, så lenge denne har lavere hals enn Cubus-genseren. På samme måte går det utmerket med strikkebukser så lenge den ikke kløende Cubus-ullen er innerst. Jeg har også funnet noen tynne ullsokker som barna aksepterer, sånn at strikkesokkene ikke kommer rett på huden. Strikkede luer, halser og votter derimot er det langt i mellom.

    Det å ha ullen rett på huden er forsåvidt etter min mening litt oppskrytt på små barn. De svetter ikke på samme måte som voksne, og svetter de mye under aktivitet har de trolig for mye klær på seg, eller yttertøy som ikke puster godt nok. Mine barn har derfor også jevnlig bomull innerst under hjemmestrikk-ullen, fordi de ikke blir våte og derfor ikke kalde heller. Føttene er et unntak fordi de fleste blir klamme (og dermed våte og kalde) nedi skoene.

    Lykke til med å finne en løsning som fungerer :)

    SvarSlett
  20. For det først hvilken flott lue :-)
    Har dessverre ikke noe allergi råd, men krysser fingre og tær for at lune ikke gir reaksjon

    SvarSlett
  21. Den avslutningen var rå! Fikk lyst til å strikke den selv. Jeg syns din variant med ribb er mye finere enn den opprinnelige. Tror ikke jeg hadde falt for bildet av "beanie"-varianten.

    Fin blogg som jeg er innom nesten daglig. Finner mye inspirasjon her.

    -hm-

    SvarSlett
  22. Hei!! Hos oss er det kun nøstebarn ull som gjelder, også vask med såpen derifra. Bruk body/strømpebuksen en dag, så lufte/vaske.

    Stilig lue!!!

    SvarSlett
  23. Igjen, takk for deling av erfaringer!

    Det er nok snakk om litt mer enn kløe av ull fra nevøen, men jeg har rett og slett ikke tenkt på at barn kan reagere på den kjemiske behandlinga superwashplagg gjennomgår! Han reagerer jo på alt fra bodyer og strømpingser til hjemmestrikk. Om ikke alpakkaen funker på han, skal jeg jammen prøve med litt minst mulig behandla ull! Og sjekke ut alternative vaskemidler. Tror ikke håndvask er et reelt alternativ der i huset, men det finnes sikkert noe mildt som er egnet for maskinvask også?

    Gøy at noen av dere anonyme lesere også legger igjen kommentar, jeg il jo bli kjent med dere også! Fortsett med det!

    Ha en strålende kløfri dag alle sammen!

    SvarSlett
  24. Stakkars gutt og stakkars tante! :-0
    Men for en fantastisk lue!

    Det verste med akryl, synes jeg er at det er så tett, det puster overhodet ikke og er pyton å svette i! Men det er rimelig og det blir lette plagg og ja, det selges desverre i massevis av varianter ennå..! Selv om det finnes flere alternativ til ull er vel en fellesnevner at det blir kostbart; har jo hørt om både kamel og moskus..!
    Håper dere finner noe som fungerer!

    SvarSlett
  25. så skjønn lue- og så mye fint du lager!!! Håper du finner en løsning på allergiproblemet.

    SvarSlett
  26. Lua var rå den!! Nesten så haka faller på tastaturet!

    Mine unger har allergi.. her har vi prøvd uten ull i lengre perioder for og se om det er blitt bedret.. uten forandring.
    Vi har brukt kremer med lanolin i uten og merke noe.
    Vi bruker silke ull innerst til 3 åringen, det fungerer gull!
    Har de åpne sår unngår vi ull for en liten periode da.

    SvarSlett
  27. Jeg reagerer på hendene når jeg strikker mye med ren ull. Det er veldig irriterende, men for å roe ned eksemen på hendene tar jeg gjerne et plagg i ny og ne av syntetisk billig garn fra Auropris. Min erfaring med dette er at det er ekkelt i våt tilstand, men i luer og votter man kan skifte ofte fungerer det greit nok. I tilleg kan man nok si at det ikke er serlig varmt i forhold til ull, men at siden du får mye luft i et strikket plagg isolerer det greit som ullgenser og bukse til barnehagebruk. Det er ikke det jeg synes er best, men etter min mening er det bedre(og finere) en mange typer fleeze-klær som det ofte blir veldig ekkel lukt av, som ikke går bort i vask..

    SvarSlett
  28. Alpakka inneholder ikke lanolin, så for de med lanolinallergi burde det være et forsøk verd.Lanolin er ullfett fra sau. Ellers vil jeg anta at garn fra kasjmir og angoragjeiter kan testes ut. Det samme med kamel og lama. Kamel, lama og alpakka er innenfor samme familie. Det som jeg vet gjelder for alpakka er at de innholder endel svovel, det medfører at fiberen har selvrensende egenskaper og trenger mindre vask. Angorakanin garn ville jeg vært litt varsom med å teste ut da kaninallergi ikke er så helt uvanlig.
    Jeg har ellers sjekket opp hva som står på SOAK flaska mi, og den inneholder "acetylated lanolin alcohol and cetyl acetate". Jeg har ikke sjekket om eucalan inneholder lanolin, men det kan ev. være verdt en sjekk ? Lykke til :)

    SvarSlett
  29. så flott lue!!
    Håper den lille gutten kan bruke den.
    Klem

    SvarSlett
  30. Hei

    Lua er bare rå. Lurer selv om jeg skal strikke den;-)
    Jeg sliter selv med eksem og allergier og kan bare si, ubehandlel ull,og ullsilke ala nøstebarn fungerer utmerket hos meg. Det verste jeg vet er å få syntetisk på huden min. Akryl og den slaks tranporterer fukt og svette dårlig og fører til mer kløe. Ofte er det kjmikaliene i ullen som skaper problemene og det er ikke bare superwash, ullen blir ofte satt inn med andre typer kjemikalier for å forhindre møll og lignene....

    Krysser fingrene at testen fungerer og den lille poden tåler lua.
    Gali

    SvarSlett
  31. WOW! Fine lua=D
    Ullallergi er det mange årsaker til, man må bare prøve seg forsiktig frem. Lanolin,superwashbehandling, fargestoff,hårete garn som alpakka kan alle fremkalle allergi. Jeg f.eks tåler KUN superwash ull mot huden, helst merino. Kan strikke i ren ull,men ikke ha på. Nøstebarngarnet ga eksemtørrhet. Alpakka/mohair kan jeg ikke ha i hus engang.
    Jeg ville vurdert å prøve Ullfrotte eller ullfleece(ferdige plagg) eller bambusgarn. Anbefaler ikke Akrylgarn-kaldt,klamt og knitrete funker dårlig til barnehagebarn..
    Lykke til med testinga! =)

    SvarSlett
  32. Det fins en book på engelsk som heter "No sheep for you" som du finner på Amazon. Jeg har den ikke selv, men det står at det handler om ullallergi og alternativer til ull. Lykke til!
    Digger bloggen din!!

    SvarSlett
  33. Tusen takk for alle deres gode råd angående ullallergi. Jeg er nesten litt flau over å innrømme at jeg ikke har tenkt på at superwashbehandling og fargestoffer kan ha en betydning. Jeg har jo selv strikka med blått garn og blitt sjokkert over hvor knall blå fingrene mine ble underveis. Helt klart ikke noe for ny og sensitiv hud!

    Så langt går alpakkaeksperimentet fint, etter noen dager med lue på hodet, fikk nevøen lua inni bodyen og helt inntil huden en hel dag, uten problemer. Så nå er test nr 2 i full gang. Tante er motivert! (o:

    SvarSlett
  34. Uff da! Ingenting kan erstatte ull helt. Men har dere sjekket ut om han tåler merinoull? Det er jo andre sauer enn de man tar ulla fra her i Norden... Tåler han superwash-garn bedre enn "vanlig" ull? Det skal jo være mykere.... Bare slenger ut noen ideer, selv om dere sikkert har prøvd alt...
    Lua var kjempestilig!!!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...