en sy- og strikkeblogg

onsdag 24. september 2014

Mannebein

Vi vet alle hvor underrepresentert menn og strikk til menn er på strikkeblogger. Og vi, damene og strikkerne deres, vet selvfølgelig at dette er vår feil. Det er jo rett og slett matematikk, norske menn er i gjennomsnitt 179,5 cm høye (gutta i Vest-Agder er faktisk 181,1 cm, greit å vite for den som ser etter en høy, mørk (?) mann!), dette utgjør 2,4 cm mer enn kvinner med sine gjennomsnittlige 167,1 cm (omkrets skal jeg ikke uttale meg om i fare for å støte noen, det eneste jeg veit er hvem som faller dårligst ut her i huset... Kremt.). Avhengig av strikkefasthet, utgjør jo dette flere omganger ekstra å strikke. I denne genserens tilfelle 9 omganger av 280 m, det er 2520 m ekstra, det jenter! Så gutta får jammen skylde seg selv og sine lange rygger! (en skulle kanskje tro at jeg ikke likte å strikke, siden 2520 m virker avskrekkende? Tja? Nevnte jeg at jeg tydeligvis er lavere enn gjennomsnittet, og at forskjellen er tilsvarende større på egostrikk og mannestrikk?)


Så da jeg forleden kommenterte på en blogg som omtalte et pågående strikkeprosjekt til mann (ikke avbildet, men Fru Monstermønster er såpass produktiv at jeg ikke har grunn til å tvile!), og jeg samtidig kom på at jeg faktisk har strikket en genser til Mannen i år, til og med avbildet og veid den (og funnet dem begge akkurat passe tunge og verdige strikking), tenkte jeg at dette må jo vises. Jeg er ubetinget mest fornøyd med bragden å ha fått fotografert genseren på, i aksjon, uten sure miner eller tvang. Jeg veit ikke med deres menn, men her i huset oppfattes det ikke som et godt tilbud med inntrengende forespørsel av typen "ta på deg denne, gå ut og poser lett og ledig mot en bjørkestamme, mens du smiler uanstrengt og blåser lepper med en opplyst mine, så skal jeg bare ta 10 000 bilder av deg mens naboen kikker over hekken og himler med øynene..." (Dette scenarioet er selvfølgelig heeelt fiktivt, vi har ikke engang noe som ligner bjørk i hagen, knapt nok naboer i hekkeavstand!)


Så får vi heller tåle en liten forsinkelse, genseren ble overbragt og bildene tatt en av de varmeste og beste juli-dagene, vår 10-års bryllupsdag! (Og at dette kun er genser nr 3 Mannen har mottatt på de selvsamme 10 år/15 år vi har vært kjærester, syns jeg ikke vi skal fokusere på...)

Forhandler av garnet (Superblød lambswool fra Garnudsalg.dk) opplyser at det er 80 % lammeull, men ikke hva resten består i. Noe mykt er det. Min erfaring, siden vi fikk røytende hund i vår, er at det meste av mine strikketøy inneholder en uant mengde hundehår for tiden, litt avhengig av hvor i huset jeg har strikket. Godt og mykt er det, og isolerer sikkert nesten like godt som ull. Kanskje rett og slett spinneriet som lager denne superbløde ulla har en god del hunder gående? Jeg lurer.

Og, som dere kanskje har observert på blogger, i media, på facebook, så har det vært en liten debatt om påkleddheten og mangelen på dette, selv i framvising av strikkaplagg. Til og med gode, ærverdige Sandnesgarn viser gjerne fram mye fin hud, som fraskriver seg ansvaret for nakne ben som tilbehør til tykke strikkaplagg med "Styling på kampanjebildene er bevisst gjort for å la strikkeplaggene stå i fokus i vakker norsk natur for ikke å bli preget av tidsånden vi nå er i..." Les gjerne mer om dette hos Monstermønster. Dessverre er jeg altfor preget av tidsånden (Vestfoldsvaberg, robåt og badesveis er sååå 2014!), men litt mannebein kan jeg da by på, takket være badeshorts.Fakta:
Oppskrift: Redford av Julie Hoover
Garn: Superblød lambswool fra garnudsalg.dk (dessverre virker visst ikke nettsiden akkurat nå, så jeg får ikke linka)
Forbruk: 300 g (nøyaktig!)
Str: M
Pinner: 3mm, men mest strikkemaskin. Noe mange synes er juks, men denne oppskrifta med all sin enkelhet innbød til maskinstrikk. Dessuten: i fler og fler oppskrifter, kanskje særlig fra Brooklyn Tweed, som jeg digger, har de detaljer og finish som gjør at plaggene ser mer maskinstrikka og kommersielle ut, selv om oppskriftene er håndstrikkeoppskrifter. F.eks er teknikker for oppleggskant, felling, opplukking av masker og montering valgt som ligner det resultat man lett får på maskin. Hva skal vi syns om dette? Skal våre hjemmestrikka (maskin eller ei) gensere plutselig se butikk-kjøpt ut?


Fornøyd genser mann, og en deilig dag tilbragt med snorkel og primus på en egen holme. Du veit du har valgt rett mann (om 10 skulle få deg til å tvile) når du spør svigerfar om å være barnevakt et par timer, og han stiller en egen øy til disposisjon OG tar seg av barna!

18 kommentarer:

 1. Lekkert, lekkert! Genseren også ;) mannegensere er ikke til å spøke med, de tar lang tid! Men fine blir de. Strikkemaskin er ikke juks, det blir jo så fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, haha, ikke sant? Måtte vise Mannen denne kommentaren. Strikkemaskin er kjekt til glattstrikk, og her var det jo milevis med akkurat det, ikke så fristende å strikke på tynne pinner. Med lett og fint resultat!

   Slett
 2. Flott! Kjempefin genser og nydelige bilder. Jeg må flire av fotoscenen du beskriver - mange har det nok akkurat sånn ;) Jeg syns sånn forresten at maskinstrikk er mer imponerende enn håndstrikk, blir det ikke endel montering...?

  SvarSlett
  Svar
  1. Stønn, det blir enormt med montering ifht pinnestrikk! Men siden denne modellen uansett skulle strikkes i flate biter, og til og med monteres med kantmaska ut, hadde det vel strengt tatt ikke vært så mye å spare på pinnestrikk.

   Slett
 3. Heh, ikke verst, mannebein og mannegenser i samme innlegg! Jeg gjetter at det blir mindre strikk til mannfolka, siden både str er større og de ofte har forkjærlighet for rettstrikk ad nauseaum.

  Men fin genser, og fine bilder! Herregenseren tar tusen år her, siden den bor i et hjørne mens jeg strikker tynn jakke til meg selv, auda, bortprioritert igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Er ikke mannen din historiker? Så vet han kanskje å sette pris på et tusenårsprosjekt! (o: Kom forresten på at jeg faktisk har strikka 4 gensere til egen mann! Mulig jeg tar en framvisning en dag, med evaluering i beste Monstermønsterstil. Litt mer overkommelig med Mannens gensere, min hjemmestrikka skuff er nok ubeskjedent mer velfyldt...

   Slett
  2. Å ja, ta en gjennomgang! Jeg har strikket EN til ham før, så det blir litt spinkelt utvalg til å vise frem mengden. Hehe.

   Slett
 4. Kjempefin genser! Ja, det er en kjensgjerning at mannegenserne må vente på tur. Vente og vente... Evighetsstrikk;)

  SvarSlett
 5. Ja, du kan få sagt det du! Humrer her jeg sitter. Uansett; genseren så veldig fin ut den!

  Herregenser tar tid og strikke, så jeg er glad så lenge gutta mine blir glade for et par sokker, jeg!

  Ønsker deg fine høstdager framover! Klem :)

  SvarSlett
 6. Flaks for mannen din at du har strikkemaskin, da, så har han sjans til å få genser i det hele tatt. Den ser veldig bra ut, det er nok fordi hud og hjemmestrikk passer så godt sammen ;)

  SvarSlett
 7. Vi trengte litt mannebein! :D
  Neida (eller joda), men genseren var veldig flott. Og så utrolig digg å ha en mann som faktisk bruker det du strikker til han! Her i gården klør visst alt som heter ull og så er han en t-skjorte-mann, så da blir det lite strikketøy til han. Helt greit, kanskje, mtp hvor mange ekstra masker man må strikke. ;)

  SvarSlett
 8. Den var veldig fin :)

  Heldige deg som har strikkemaskin,
  det har jeg også lyst på (men må nok vente til jeg får bedre plass...på samme ønskeliste står også en stor vev der jeg kan veve filleryer, men det har jeg iallefall ikke plass til nå ;)

  Takk for hyggelig kommentar hos meg,
  og god helg!

  SvarSlett
 9. Flott genser og koselige bilder :)

  SvarSlett
 10. Lekker genser!
  Og jeg synes du tar flotte bilder til bloggen din, lettkledde eller ikke :)

  SvarSlett
 11. Jada, mannegensere, værsågod! Man må da dele på godene? Selv om mannebeineieren selv syns bildene jeg poster er vel drøye. Til informasjon så ror han jo! Det er vel klart man må være godt breibeint når man ror! Kan ikke tenke meg at Terje Vigen heller satt m knærne samlet som en prippen frøken hele veien til Danmark...

  SvarSlett
 12. Det skulle jo være MANNEBEIN, værsågod! Men stavekontrollen sensurerte tydeligvis denne ublygheten... Den om det! (0:

  Takk for genserskryt! Fornøyd mann, og fornøyd kone.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...