en sy- og strikkeblogg

tirsdag 1. juni 2010

Kron(e)debatt og brudekrone

Jeg skal ikke la dette bli et politisk innlegg angående den pågående debatten om hvorvidt det er korrekt i en likestilt verden at en brud lar sin far følge seg til alters og "gis bort", men HERLIGHET kirke og politikere, hva med å ha litt respekt for moderne kvinners valg hva angår en stor dag i deres liv og ikke strider med hverken religion eller kultur. Er det ikke en fin ting å involvere far (eller en annen viktig person som noen velger) i en sentral rolle i en vielse? Dette begynner nesten å ligne på Hijabdebatten, hvor man liksom misstror kvinner at de faktisk selv velger å bære hodeplagg. Er DET likestilling, å tvile på kvinners selvstendighet og integritet? (sånn, nå fikk jeg sagt det. Puh. Nå kan jeg gå tilbake til å være en politisk ufarlig strikkeblogg. (o: )

Men, dette handler selvsagt ikke om den vordende brud, tronarving Victoria, eller hvorvidt Konungen skal gi henne bort eller ikke. Hodeplagg derimot, og en annen gammel fin tradisjon, BRUDEKRONE, er sentralt. Tidligere i år arrangerte Husfliden i Vestfold en konkurranse hvor man skulle strikke et hodeplagg (etter eget hode), og vinneren skulle tildeles en Vestfoldbunad!! Fantastisk konkurranse og flott initiativ. Jeg må si med en gang at bunaden nok ikke ble min, men jeg ble en av 4 andre premierte deltagere, og fikk en pose med PT3 garn! Stolt og lykkelig vinner (o:

Brudekrona er strikka av Rauma finull, et av kriteriene var at hodeplagget skulle strikkes av et garn som føres av Husfliden. Jeg hadde nok primært valgt et bomullsgarn med tilsvarende tykkelse, men siden Husfliden i Tønsberg bare hadde tynt heklegarn i bomull, "tager man hva man haver"...

Jeg er en tilhenger av tradisjon og kulturell arv, og har prøvd å strikke inn en del symboler forbundet med ekteskap og kjærlighet. Tro, håp og kjærlighet er selvfølgelig representert med kors, anker og hjerter, men størst av dem er kjærligheten, så det ble flest hjerter... Flettene mellom disse feltene er utforma som livshjul, eller evighetstegn/uendelighetstegn, en liten påminnelse om "til evigheten og forbi", resten av livet og forever yours.

Stiving av krona var et kapittel for seg, jeg måtte eksperimentere med prøvelapper og gode husmortips. Stiff strykespray og Bio Tex Krøllfri svikta totalt, decopachelim tynna ut i litt vann stiva ok, men maskene og garnet ble ugjenkjennelig og ikke fint. Løsningen ble sukkerlake, supersupersøt sukkerlake! Løste opp så mye sukker jeg klarte i varmt vann, duppa krona i, vrei opp (litt for lite egentlig), og spente opp til tørk over bakebollen min. Kanskje ikke et hodeplagg egna for nedbør eller fuktig fest, men man har i alle fall noe søtt for hånden om søtsuget skulle komme på...

Og om noen lurer, pappa fulgte meg selvfølgelig opp kirkegulvet da jeg gifta meg, og jeg hadde faktisk brudekrone på etter vielsen! En liten søt en som forloveren hadde sydd, med påbroderte symboler for mannen min og meg og våre interesser. Utrolig romantisk, syns jeg. (o:

Forresten: TUUUSEN takk for alle awardene som har strømmet på fra mange kanter, det er jo enda bedre en premier fra Husfliden! Veldig glad, skal se om jeg får gjort noe med saken etterhvert... (o:

25 kommentarer:

 1. Veldig fin krone så jeg skjønner godt at du fikk en premie for den:-) Stilig eske også!

  SvarSlett
 2. Nydelig krone du har laget :) Hvis jeg lager meg en liste over ting som jeg må gjøre en gang, så skal en hvit heklet krone stå på den :) Men akkurat nå holder jeg på å lage en liste over 1001 påbegynte og halvferdige ting .
  Ha en fin dag :)

  SvarSlett
 3. Så flink du er!
  Flott krone! Hadde vært moro om den ble brukt av en brud en gang.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. SÅ flink - nydelig brurekrone!:-)
  Ha en fin kveld,
  klem Hege.

  SvarSlett
 5. Wow! Så flott den var! Nydelig, og en kjempe god ide.

  SvarSlett
 6. Denne var flott! Jeg må tilstå at jeg heklet en brudekrone en gang, men, den ble aldri ferdig montert...

  SvarSlett
 7. Wow! Den var vel flott! Et riktig kunststykke!

  SvarSlett
 8. Så utruleg nydeleg!!!! Du er kjempeflink, altså. Den som får bære den burde føle seg beæra :)

  SvarSlett
 9. Artig og flott krone! Gratulerer med premie - stas!

  SvarSlett
 10. Wow! Så utrolig tøft og kreativt å strikke en krone! Jeg bøyer meg i støvet, og skriver som i en annen kommentar her: Håper denne en dag blir båret av en brud.

  SvarSlett
 11. Skal si du er kreativ og dyktig!
  Jeg hadde aldri kommet på å strikke en brudekrone. Jeg forstår ikke hvordan du klarte det - alle de taggene (eller hva det nå heter) og så mønsteret med så mye symbolikk. Gratulerer med et skikkelig stykke arbeid, både i planlegging av mønsteret og utførelsen!

  SvarSlett
 12. Kuul! Og gratulerer som en av vinnerne!

  SvarSlett
 13. Åå så otroligt vacker brudkrona!
  Ha en bra dag!

  SvarSlett
 14. Hehehe! Du får sagt ganske mye du ;)
  Absolutt helt nydelig krone! Måtte være gøy å få en premie for den.

  SvarSlett
 15. Så lekker!! Veldif spent på de andre bidragene, om denne ikke kom til topps!

  SvarSlett
 16. Nydelig krone. Og noen ting synes jeg folk må få bestemme selv, enig med deg der. Å bestemme at noe er undertrykkende så det får du ikke lov til blir litt goddag-mann-økseskaft synes jeg.

  SvarSlett
 17. Hei. Oppdaga plutselig og tilfeldig denne her, den var jo bare helt fantastisk!!!!!! Utrolig vakker, flott symbolikk og en rein nytelse av flott håndtverk! Den må du være super stolt av!!

  SvarSlett
 18. Må bare si det igjen, jeg synes denne var så fantastisk! Og nå har jeg nominert den i håndlaga 2011 konkuransen : http://handlaga2011.blogspot.com/2011/02/kategori-6-tilbehr.html?showComment=1299399675946#c1205196203836217245

  SvarSlett
 19. Bor i Amerika. Min datter onsker aa gifte seg med brude krone. Vi har strikke dilla, men klarer ikke aa lage moenster selv. Har du moenster til salgs Vennlig hilsen Torill og Kristina Owen

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...