en sy- og strikkeblogg

lørdag 23. januar 2010

På strømpelesten

Nikkers
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nikkers, også skrevet knickers, er en type knebukse som særlig brukes til sports- og fritidsaktiviteter. Typisk for nikkersen er at den ender sammensnørt under kneet med strikk, snøring eller spenne. Ordet nikkers er en forkortelse av det engelske knickerbockers, egentlig en betegnelse for etterkommere av nederlandske innvandrere i New York.


Beina på nikkers er relativt vide og samlet nederst, slik at de ender i en slags poseform. Vidden er avhengig av klesmoten. Blir beina trange eller rette uten sammensnøring, som en kan se på malerier fra rokokkotidens adelsmiljøer eller i guttemoten på 1800- og tidlig på 1900-tallet, kalles buksen gjerne knebukse.

Nikkers var vanlig i bruk for norske menn under andre verdenskrig og oppover mot 1960-årene, spesielt til sportslige vinteraktiviteter. Det var da vanlig tykke knestrømper av ull som tilbehør. Dersom en skulle på skitur, hørte også skigamasjer med til utstyret. Blant unge på slutten av 1950-årene ble strekkbuksen, en type som minner om de franske pantalongene fra tidlig på 1800-tallet, favoritt i løypa etter at den slo gjennom som plagg for norske og utenlandske skihoppere og -løpere.

Eplenikkers er en type lange, poseformede nikkers som tidligere var populære fritidsplagg for aktive menn og kvinner. Disse ble blant annet brukt når man spilte golf, og da særlig på 1930-tallet.

Mamma er en nikkers bruker, selv om hun ikke har innvandret fra Nederland, deltatt under 2. verdenskrig, eller er avbildet i malerier fra rokokkotiden... Hun spiller derimor golf, er nok litt opptatt av mote, og ikke minst velkledd vinteridrett. Lange deilige nikkers-strømper var en perfekt gave til henne!

Oppskrift: Egen, enkelt og greit "juksefletter" med 1 vr m imellom
Garn: PT5 offwhite, slitesterkt og mykt! ca 3,5 nøster
Pinner: 3,5

4 kommentarer:

 1. Kjempefine, det må ha vært et lite tålmodighetsarbeid å strikke dem, men avgjort vært strevet!

  SvarSlett
 2. Kjempeflotte sokker og for eit arbeid!! Så flink du er, ha ein finfin laurdag:))

  SvarSlett
 3. Nydelige sokker, du er kjempe flink, nydelig mønster :D

  SvarSlett
 4. Kjempefine sokker!

  Jeg har gitt deg en award på bloggen min - du og bloggen din er utrolig inspirerende.

  Ha en fin kveld :-)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...