en sy- og strikkeblogg

søndag 16. januar 2011

Strikkethriller (nei, ikke riller...)

Etter en utrolig hyggelig og hjertelig velkomst på min redebu her i går er det bare å holde effektiviteten oppe! Tusen takk, dere flotte medbloggere! (o:

Sjalet Haruni (som betyr Bestemor på Tolkiens alve-språk!) er en het klassiker blandt sjal og lace strikkere. Personlig syns jeg de litt forenkla variantene av sjalet er finest, de hvor hullstrikken på hovedfeltet er utelatt. På besøk i Frk Badegakks spennende blogg oppdaget jeg sjalet for første gang, og etter å ha printa ut gratisoppskrifen, tegna og beregna litt, var planen klar: Kun hullstrikkekanten ytterst, kun selve bladene, hekla felling og triangel økning alá Ysoldas Ishbel... Dvs. øke HVER omgang i sidene, og kun på retta midt på. Dette gir et "grunnere" sjal enn orginalen, dvs man beholder bredden (hypotenusen i triangelet), men minsker høyden. For alle oss som kanskje ikke bruker sjal helt på den tradisjonelle måten, men mere som skjerf eller tørkle syns jeg denne fasongen passer mye bedre.

Vel, planleggingen stod det ikke på! Glad og fornøyd dro jeg avsted på hyttetur til Ål med ei venninne, god proviant og nytt strikketøy i sekken. Garnet, Indigo Moon i fargen Pumpkin i fingering weight (341 m per 100 g), hadde jeg bestilt fra Projo for en stund siden, det hadde bare ventet på rette oppskriftskompanjong. Etter et par late dager isofaen med iherdig vedfyring og konkurransetent TP-spilling, begynte nøstet å minske faretruende... Vel å merke nærmet jeg meg slutten av hullmønsteret, men ville garnet holde? Settingen  med hytte på fjellet, gult garn og mørke kvelder inviterte til reine påskekrimmen, og i beste radioteaterånd ble forbryteren avslørt siste kvelden. Garnnøstet gikk tomt! Kun tre omganger og avfelling gjennsto, men hva hjalp vel det? God vin i glasset og susende seier i TP var ikke store trøsten det heller. )o:

Vel hjemme igjen viste det seg at Projo ikke hadde denne fargen lenger, og etter å ha funnet fram til den canadiske dama som farger dette garnet, Trish, oppdaget jeg at ikke hun kun hadde en mørkere utgave i vareutvalget sitt, Burned Pumpkin. ÅNEI!! Etter mange timers strikking og nensom telling frista det IKKE å rekke opp alle hullstrikkomgangene og noen til for å strikke en mindre variant. Jeg kan vel nevne at NRK forlengst hadde begynt å sende Månetoppen, og at jeg hadde intensjoner om å gi bort sjalet til jul. Jeg som trodde strikking var avslappende, ikke stress og kapløp med klokka! Søte Trish i Indigo Moon kom med støttende forslag, og etter litt undersøking fant hun en forhandler i USA som hadde garnet! På nettsidene til Twisted sto det at de ikke sendte varer utenfor USA og Canada, men etter noen mail fram og tilbake viste det seg at de hadde 1 (ETT!) hespe igjen, og gjerne ville sende det til meg, med ekspresspost, til vanlig portopris. JUHU!!! Under en uke før jul ankom endelig det forgjettede garnet, og jeg rakk både å strikke ferdig, blokke og pakke inn før nissen dro på sin siste gavehenterunde. Neste år skal jeg begynne julegaveplanleggingen rundt st.Hans! (o:
Facts:
Oppskrift: en litt endret Haruni
Garn: Indigo Moon, farge Pumkin, 102 g? Nydelig håndfarga garn!
Pinner: 3,5

Om jeg bare finner det perfekte garnet nå, og nok av det, skal jeg strikke meg et bestemorsjal selv også...

20 kommentarer:

 1. Åh her holdt jeg nesten pusten mens jeg leste! Godt det ordnet seg, litt flaks skal snille jenter ha!

  Må si jeg likte din versjon av haruni, jeg er også av de som vil ha det rundt halsen og ikke rundt skuldrene.

  SvarSlett
 2. Lekkert sjal! Og, jammen godt at det finnes noen serviceinnstilte mennesker!:)

  SvarSlett
 3. Heisann. Først: Sjalet ditt var alldeles nydelig. jeg er egentlig ikke så glad i sånne blondesjal, men dette likte jeg veldig godt nettopp fordi du har tonet ned den "innerste" delen av sjalet med rettstrikk. Det gjør at sjalet blir "roligere" pluss at blondekanten kommer veldig til sin rett. Nydelig!

  Garnet fra Malsen og Mor er det første gang jeg prøver. Det har litt sånn spinne-olje i seg når det kommer, så etter at genseren er strikket ferdig må du skylle opp genseren og da skal den visstnok bli pusemyk. Jeg er fornøyd så langt. jeg strikker Cobblestone (Ravelry) etter at jeg så det fantastiske resultatet Daria har fått på denne. Hun strikket sin i brunt, mens jeg har valgt blå farger fordi genserne skal være på sommerhytta og brukes i båt til slitte sommerjeans :-)

  Det stemmer at det er den ene viften min som er i headeren min. Jeg strikket jo også en i svart. Et mønster jeg gjerne kunne strikke igjen. Den er veldig enkel å strikke, den bare ser vanskelig ut :-)

  Fortsatt fin søndag til deg :-)

  SvarSlett
 4. Utrolig nydelig sjal!
  Klem Ellen :)

  SvarSlett
 5. Din Haruni virkelig flott, og jeg er enig med deg- den forenkla varianten er penest. Den skal strikkes her også, må bare få unna diverse ufoer jeg har opparbeidet meg !
  God søndag :)

  SvarSlett
 6. Fantastisk flott sjal, ser super avansert ut!

  Koselig at du hadde tatt en tur innom bloggen min. Mønsteret til voksiposen spurte du etter og jeg fikk fritt fram fra min venninne til å dele mål og råd. Det er et ganske enkelt syprosjekt viss en har sydd litt før, så jeg tror det greieste er at jeg bare sender deg en tegning med litt mål på og de tipsene jeg kommer på, så får du heller spørre viss det er noe som er uklart eller som jeg har glemt. Hvilke mail adresse skal jeg sende det til?

  SvarSlett
 7. lekert sjal med en lekker farge. bra det ordnet seg :) Og kjempefint at du er begynt å blogge igjen, ble kjempeglad :)

  SvarSlett
 8. Det er et kjekt sjal, og fargen på ditt var lekkert!! Butterfly kjolestrikkinga går det tregt med, den ligger trygt i strikkekurva, men jeg har planer om å leite den fram igjen..

  SvarSlett
 9. For et nydelig sjal!
  Godt du fikk tak i garnet du manglet.
  Klem :O)

  SvarSlett
 10. Og strikke til seg selv det er lov det. Jeg er tyværr ikke så flink til det, og mangler derfor både votter lue og lester.Det blir mest strikket til familie og venner. Skal prøve og skjerp meg der, litt dumt at jeg som liker og strikke skal gå i kjøpings.
  Dette sjalet har jeg i oppskriftsamlingen min. Drømmer om og få strikket det en dag. Ditt blev kjempefint og så bra at allt ordnet seg til slutt.
  Ønsker deg enfortsatt fin søndagskveld!

  Pernilla

  SvarSlett
 11. Det var et veldig fint sjal. Flaks at det ordnet seg med garn! Et lite tips til en eventuell annen gang: send en forespørsel til noen som har "stashet" garnet på Ravelry! Noen skriver jo at de har garn for salg, men jeg tenker at det uansett vil være mange som er villige til å hjelpe en medstrikker i nød. Hadde jeg fått et slikt spørsmål og hadde garn liggende, ville jeg ikke nølt med å sende et nøste.

  SvarSlett
 12. Takk for gode råd hos meg, vi får se hvordan jeg løser problemet til slutt! Så gøy at du la merke til fargevalget mitt, jeg har nemlig en forkjærlighet for farger som beveger seg innenfor blånyanser og ulike lillafarger - og jeg ser selv at det blir mye i disse fargene ;) F eks velger jeg omtrent aldri rød/gul/oransje farger, men likevel synes jeg dette sjalet ditt er utrolig fint! :)

  SvarSlett
 13. Så flott det ble:)
  Spennende timer du må ha hett her, ja, for å få tak i garn! Godt det ordnet seg på beste måten:)

  SvarSlett
 14. Så fint det ble! Og spesielt likte jeg justeringene dine. Spennende lesing også - puh! Det gikk jo bra til slutt:-)

  SvarSlett
 15. For et herlig sjal det ble til slutt :-)

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 16. Puh! Thriller, ja! Det skal være visst! Jammen bra det finnes snille mennesker der ute som skjønner poenget og strekker seg langt for at en garnglad nordmann skal få ferdig et sjal. Og for et sjal! Helt nydelig!!

  SvarSlett
 17. Jeg er helt enig! Dette er det Perfekte Sjalet! (Med endringene som beskrevet, selvsagt.)Iallefall på papir for min del, ennå... :-)
  Det ligger høyt oppe i køen. Håper mitt bli like fint :-)

  SvarSlett
 18. Tusen takk for gode råd om garnnød, det koker vel ned til at jeg må lære meg å planlegge bedre... Jeg har en følelse av å ha gått på denne smellen en gang før... Hm.

  Denne fargen er nok ikke en av mine farger heller, jeg ville forsvinne helt i dette sjalet.. Men hun jeg strikket til er en flott og fargerik dame som helt klart kan bære dette. Gøy å strikke med litt andre og modigere farger enn mine egne! (o:

  SvarSlett
 19. Så bra at det ordna seg. Sjalet vart verkeleg flott, og eg likar ikkje eingong slike orange/brente farger :D
  God helg!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...