en sy- og strikkeblogg

fredag 28. januar 2011

Ti tusen tommeltotta, MINST!

Min gamle snille Mormor, som har forsynt hele familien med KILOMETERVIS av strikketøy gjennom en mannsalder (som definitivt burde kalles KVINNEalder, for makan til strikkeforbilde!) hadde plutselig noen stusselige hullete vanter. De hadde antakelig i utgangspunktet vært stusselig, butikk-kjøpte og masseproduserte. Pføy! Som en ydmyk takk for strikkearven jeg bærer, syntes jeg hun absolutt fortjente nye. Forseggjorte, hjemmestrikke (selvfølgelig) i et deilig garn. Lykken står den tapre bi. En stund.

Siden gamle velkledde damer ikke bruker skrikende farger, og siden vantene skulle kunne brukes i alle anledninger, valgte jeg motvillig grått garn. Koksgrått. Men litt usynlig luksus må man da unne en mormor, så 2 nøster Sterk fra Du Store Alpakka ble med hjem fra strikkebutikken. Fine fletter og oppskrift fant jeg hos Drops.

Jada! Jeg har jo strikka mange vottepar, og har trivdes med det. 1 tommel er da ingen sak, noen økninger og opplukka masker. Men 5 fingre da gitt! På HVER hånd! For det første oppfordra ikke oppskrifta til samme antall masker på hver finger, ikke engang på slikkepott, langemann og gullebrann! Dessuten skulle det jo legges opp og plukkes opp masker der det knapt var noen struktur å plukke opp i! På et tidspunkt ligna vantene på en hybrid av, ja nettopp, vanter og nettingstrømper... Neppe særlig varmt. Eller behagelig. Men i alle fall ikke i nylon!

Etter en innsats som burde gi svennebrev i vev og maskesting fikk jeg tettet det værste, men beholdt plassen til fingrene. Selv følte jeg meg alt annet enn fingernem. Strikkearv du liksom. Eplekjekke faller ikke langt fra stammen. Eller var det Hovmot står for fall? Neste gang går jeg på HM og finner noen lekre lammeullsvanter til 100,-, masseprodusert og feilfrie. Av noen med litt færre tommeltotter enn meg...

Mormor skal i alle fall slippe neglesprett i vinter! Hva angår stillongs med strekk, veit jeg sannelig ikke.

26 kommentarer:

 1. For noen flotte vanter, og for en heldig bestemor! I vår familie er det også slik at jeg har tatt opp arven etter bestemor. Det er lenge siden hun døde, men da jeg var hjemme i høst fikk jeg rote litt i lageret av gamle strikkerester fra henne. Da fant jeg et par tynne hjemmestrikkede fingervanter. Det er litt opp og fram for meg, men det er godt å ha idealer. Du er herved et av dem! :)

  SvarSlett
 2. Åhhh så flotte de var. NYYYYDELIGE. Jeg har store planer om å strikke meg hansker jeg også, det er jo så lekkert.

  SvarSlett
 3. Hi hi jeg må le! Ja, ja det ble da bra til slutt og mormor fikk nye vanter. Hun er heldig som har deg og husk at hun måtte lære en gang hun også da ;) Go hælg!

  SvarSlett
 4. Oj, ja det må har vært et stort stykke arbeid! Men så utrolig mye finere det er med hjemmelagde enn masseproduserte. Håper de faller i smak hos mormoren din:)

  SvarSlett
 5. Nå ble jeg bange. For denne oppskriften har jeg printet ut. Sitter med noe Merino Extra Fine som jeg tenkte bruke på disse for jeg synes disse vottene er så finr. Men det virker ikke som du anbefaler at jeg kaster meg ut i dette prosjektet.

  Hhmmm - nå må jeg kanskje replanlegge dette......

  Men: riktig god helg til deg :-)

  SvarSlett
 6. Nydelige!b Tror nok aldri jeg kommer til å strikke hansker, votter får holde lenge!

  SvarSlett
 7. Nydelige hansker! Tipper hun ble kjempeglad. HAr en mormor på snart 90 som også har strikka lester og votter til haugevis av barne -og oldebarn.
  God helg :)

  SvarSlett
 8. Syns de ser helt perfekte ut! Heldige mormor.

  SvarSlett
 9. Takk for oppmuntringene!

  Når det gjelder flettevantestrikk, vil jeg jo ikke direkte fraråde det. Det var mitt første (og siste??) vantepar, og oppskrifta var helt ok INNTIL fingrene. Skulle jeg strikket den en gang til, ville jeg nok sammenligna med en annen oppskrift der, det må da være unødvendig med ulikt maskeantall osv? Problemer med huller rundt opptatte masker til fingre kan sikkert løses enklere og penere enn jeg gjorde, men som sagt var dette første forsøk... Syns fletta oppå blei fin, eneste at den synes litt dårlig i mørkegrått garn. Her får man ingenting gratis! Lykke til om du tør prøve, Anita, gleder meg til å se resultatet! Fletta blir nok mye mer definert og framtredende i Drops Merino Extra Fine, det er nærmest det perfekte flettegarnet! (o:

  SvarSlett
 10. Hehe, dette hørtes ikke lett ut nei:) Og jeg må si jeg er imponert over at du faktisk klarte å gjøre dem ferdig og ikke gikk på HM midt i prosjektet. Når det er sagt, må jeg jo si at disse var 100 ganger finere enn noen masseproduserte votter!! Herlighet, mormoren din må jo være så fornøyd, og SÅ stolt! Hun vet jo virkelig hvor tidkrevende et sånt prosjekt er. Du er flink:) Og så må jeg til slutt innrømme at jeg synes grått er utrolig fint - selv om vi er uenige der:) God helg!

  SvarSlett
 11. Jeg forstår frustrasjonen din, det er nok myyye arbeid med slike hansker. Men er det noen som virkelig fortjener det, så er det de som har ansvaret for strikkearven vår! Nydelige var de i hvert fall, og mottaker blir nok ufattelig glad! :)

  SvarSlett
 12. De ble fine! Hansker er bannlyst her i gården (siden jeg da fryser ekstra på fingrene, fingrene mine vil er ûbersosiale og vil helst bo sammen i en vott, ikke hva hvert sitt rom) og det er superkjedelig å strikke fingre.

  Lekre fletter!

  SvarSlett
 13. Fine vanter. Jeg har kun strikket èn vante i mitt liv. Synes det ble veldig mange fingre.
  Jeg har brukt Sterk i både selbuvotter og sokker. Utrolig deilig garn. Bruker sokkene rett på fotene, og tærne bare koser seg....

  SvarSlett
 14. Så utrolig fine de ble - en perfekt gave til ei strikkende mormor :-) Jeg kvier meg litt for å hive meg på å strikke hansker - ser for meg at det blir litt vel mye å holde styr på ;-)

  Riktig god helg - klem Siv

  SvarSlett
 15. Hanskene ble flotte de. Og fingre ER noe plunder å strikke ja. Det vet sikkert mormor også, så hun setter nok ekstra pris på alt arbeidet du har lagt ned i dette paret. Veldig kjekt å få noe slikt etter å ha strikket til andre gjennom et langt liv.

  SvarSlett
 16. Superlekre! har tenkt at vanter, nei, det utgår... Spennende med garnet, aldri hört om det!

  SvarSlett
 17. De er lekkre!
  Fingrene på vanter ser ganske "hullete" ut før alle tråder er festet. Perfekte i alpakka :-)

  SvarSlett
 18. kjempefin blogg du har her, mye inspirasjon til en stakkars sjel som allerede har allt for mange planer, hehe. legger meg til som følger jeg. ha en fortsatt fin februar ;)

  SvarSlett
 19. Det er så gøy når man finner en fiiin blogg og det gjorde eg her:-)
  Jammen er du flink med pinnene!!!

  SvarSlett
 20. Kjempefin!
  Hei, besøk meg på min nye blogg
  http://kreativobergen.blogspot.com/

  Klem!

  SvarSlett
 21. Nydelige vanter. Litt jobb å strikke vanter, men de ble veldig fine.

  SvarSlett
 22. Vantene ble kjempe flotte!! Jeg er helt sikker på at de varmer både hender og hjerte!

  SvarSlett
 23. Det ble flotte vanter! Jeg har ikke strikket så mange Drops-oppskrifter, men hører mange klager over at de kan være vriene noen ganger. Jeg har en gammel, velprøvd vanteoppskrift fra Sandnes, og den er lettfattelig og funker utmerket. Så jeg ville ha skyldt på oppskriften, jeg! Men resultatet ser jo førsteklasses ut i hvert fall!

  (Pssst: Du har forresten vunnet inne på bloggen min).

  SvarSlett
 24. Jeg er også så heldig å være utstyrt med en slik mormor og ditto arv :-) nydelige vanter og kjempespennende blogg! MVH Julie

  SvarSlett
 25. Når resultatet blir såpass fint, er det kanskje verdt det?

  Kjempefine vanter - og jeg skjønner godt hvorfor mormor aldri strikket ti tusen totter til seg selv. ;)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...