en sy- og strikkeblogg

torsdag 24. februar 2011

Forfremma sjøvotter

Deilige votter i perfekt motiv, både for meg og området jeg bor i! De største funn av vikingskip er gjort et steinkast borte (vel, ikke mitt steinkast, da, kast med liten ball var ikke akkurat min største styrke i friidrett...), og fugl og fisk (og bjørn...) står mitt hjerte nært. Når jeg i tillegg fikk muligheten til å bruke 2 av mine favorittgarn sammen, var jeg solgt. Eller kjøpt. Disse vottene beholder jeg selv! Men jeg er helt helt sikker på at jeg kommer til å strikke flere etterhvert!

Både Malabrigo Sock garnet (brunt) og tULLibaLL Kos garnet (støvturkis) er semisolid, men små delikate variasjoner i fargeintensiteten. Jeg syns det gjør et allerede morsomt  tofarget mønster enda mer spennende uten at det blir for rotete. Med garn av fiberkombinasjon ull, kashmer og silke er resultatet sikra mykhet som smør og forhåpentligvis slitestyrke som stål.

Siden de to norske tULLibaLL-jentene håndfarger garnet sitt i svært små kvanta, er det litt tilfeldig hvilke farger de selger til enhver tid. Men det gjør garnet desto mer eksklusivt, og det er helt tydelig at garnet er populært! Kort tid etter at de oppdaterer bloggen sin med nye garn, er de solgt ut. Med god grunn, det er fantastiske garnkvaliteter i deilige farger! Jeg sitter parat, med pekefingeren på museknappen, for å kaste meg over nye funn fra "laboratoriet" deres. Heia innovative jenter som tørr! Også i Norge, da gitt! (o:Oppskrift: Freya av Judy Furlong, The Knitter Issue 27
Garn: Malabrigo Sock, farge Chocolate Amargo 812 + tULLibaLLs Kos, farge Antikkgrå (200 m pr 50 g på begge)
Pinner: 2,5 på bølgemanskjettene, 3,5 på resten.
Forbruk: 52 g tilsammen.

Jeg har plukket opp noen triks rundtomkring i årenes løp, for hvordan få tofarget strikk pent og jevt, særlig på omganger med få masker (typisk votter). Deler, og håper det kan være til hjelp for noen. Dere som allrede er utlært, har kanskje noen flere tips til meg i innbytte?
 1. Vær konsekvent med hvilke av fargene som "ligger øverst og nederst" på baksia av strikketøyet. For min del holder jeg styr på dette ved å ha et nøste på hver side av meg, og for enkelhets skyld og fordi jeg VEIT hvor ekstremt distre jeg er, har jeg alltid det lyseste garnet på min høyre side. Dette gjør at de mørkeste maskene kommer best fram. Om det alltid er hensiktsmessig, kan nok diskuteres, men det blir i alle fall jevnt!
 2. Jeg vrenger votten før jeg begynner på tofarga mønster. Jeg strikker fortsatt mønsteret rett, men på de maskene som er lengst fra meg. På denne måten går alle trådene bak mønsteret rundt en større omkrets enn mønsterets forside, og jeg unngår stramme tråder inni votten.
 3. Fordi jeg veit at jeg strikker tofarge mønster mye strammere enn strikk med 1 farge, går jeg alltid opp en halv pinnestørrelse ifht hva jeg trenger på ensfarga glattstrikk
 4. På tommel og i tuppen av votten tillater jeg ikke lenger trådspenn på vranga enn 2-3 masker. På den måten unngår jeg at fingrene plutselig drar ut en maske eller tråd.
Og: underveis i disse vottene, kom jeg over noe genialt! Jeg har hørt på diverse podcaster om magnet-oppskriftsholdere hvor en skyver en slags linjal oppover for hver fullført linje, men har hittil ikke sett det i noen tilgjengelig butikk. Inntil jeg kom over denne hos nettbutikken To Damer på Askøy! De selger oppskriftsholder i 2 størrelser, A4 og A5. Foreløpig klarer jeg meg med en A5, oppskriftarket kan jo brettes for å passe til, dessuten er det greit at holderen får plass i strikkeposen. Jeg har i et par titalls år klart meg med klissete post-it lapper som stadig rømmer fra diagrammet, og i grunnen vært tålelig fornøyd med det. Men dette er 1000 ganger bedre! Særlig med tanke på at jeg skal strikke maange av disse vottene.  Håper jeg. Flaks at jeg har sikra meg enda et tULLibaLL-nøste, da!

Edit: Det kom inn et tips fra Syserine, om hvordan man lager sin egen mønsterholder. Billig og enkelt! Lykke til! Og tusen takk for tips. (o:

25 kommentarer:

 1. Så flotte votter !!!
  Nydelige farger også :)

  Jeg har nettopp startet en strikkeblogg som heter Maskedilla.
  Sjekk den ut hvis du har tid:
  http://maskedilla.blogspot.com/

  SvarSlett
 2. Hei. Du lager fantastisk mye fint og jeg kommer nok til å titte innom bloggen din av og til. Skal vi slå følge?
  Klæm Misemor

  SvarSlett
 3. Det var noen kjempeflotte votter :D
  Kjempe masse fint i bloggen din til inspirasjon for oss andre .

  SvarSlett
 4. De var flotte! Skikkelig flott mønster og fine farger sammen.

  SvarSlett
 5. Flotte votter og veldi fin fargekombinasjon. Tipset med å vrenge votten var slettes ikke dumt - må prøves ut neste gang :)

  SvarSlett
 6. Nydelige!
  Gode tips har du også.
  Nå må jeg visst få fingeren ut og bestille garn fra tULLibaLL jeg også.

  SvarSlett
 7. Virkelig lekkre disse her :) og link til de flotte jentene som lager deilig farget garn? i Norge? yeah!
  Jatakk ;oD og sikkert flere med ;oD

  God VM strikk :)

  SvarSlett
 8. Stilige votter!
  Takk for tips, det der med å vrenge arbeidet skal jeg prøve!

  SvarSlett
 9. De var L E K R E !!!
  Flink du er :D

  SvarSlett
 10. http://www.pysselochknap.com/2011/02/beskrivning-monsterhallare-med.html
  Her kan du lage din egen mönsterholdere!

  SvarSlett
 11. Nydelige votter i herlige farger :D

  SvarSlett
 12. Det var fine votter det, skjønner at du beholder disse selv!
  Klem :O)

  SvarSlett
 13. Nydelige votter, likte fargene veldig godt!
  Den fine bloggen din har fått en award; http://lindalaga.blogspot.com/2011/02/award.html

  SvarSlett
 14. Takk for tips om hjemmelaget oppskriftsholder! Supert tips, som ankom meg litt seint siden jeg allerede har kjøpt meg. Men jeg kommer kanskje til å lage noen å gi bort, for konseptet er jo genialt! Skal uansett dele tipset videre! Tusen takk!

  SvarSlett
 15. Fine, fine votter! Garnet var også virkelig fint :) Synes det er litt vanskelig å strikke pent med to farger, så jeg prøøver å huske tipsene dine - takk!

  SvarSlett
 16. Åh vilka fina vantar! Och vilka bra tips! Ffa 2:an var ju genialisk!

  1:an löser jag med att låta den ena tråden löpa över vänster pekfinger och den andra över både pek och långfinger. Då trasslar de inte ihop sig eller tvinnar sig. För mig i alla fall :)

  SvarSlett
 17. Flotte votter! Å så fine farger!

  SvarSlett
 18. For noen flott votter. Nydlige farger, som passer utrolig godt sammen. Jeg har ikke prøvd tULLibaLL enda, men ser nå at jeg må sitte parat en dag unde oppdatering.
  Rett og slett flott :) Rasende god helg til deg :)

  SvarSlett
 19. For nokre nydelige vottar!!! Fargane var lekre! Tusen takk for tips, er ganske nybegynner når det gjelder strikk av småplagg, har holdt meg til gensere og jakker ... og monsterbukser ;-)Du gir meg lysst te å prøva noko litt meir avansert enn rille-vottene i "Strikk til Nøstebarn" Takk for inspirasjon :)

  SvarSlett
 20. Lekre votter, så flott med mønster du har et nært forhold til. Og fargene var nydelige!

  SvarSlett
 21. Kanon flotte votter!!! Kjekt med så mye spennende mønster som likevel blir fint. Herlige farger og det garnet hørtes jo ut til å bare være en favoritt med det innholdet.

  SvarSlett
 22. Hei flotte votter du har strikket. Jeg har prøvd å få kjøpt oppskriften på de men får det ikke til. Kan du hjelpe meg. Har sååå lyst på slike votter.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...