en sy- og strikkeblogg

søndag 10. april 2011

Hvalgets kvaler

Det våres virkelig! Det er deilig, men på strikkefronten er jeg bekymra. Sesongen for tykke ullklær er definitivt på sikasen (= på hell, er det bare heromkring det uttrykket eksisterer?). Så hva skal jeg strikke nå?

Jeg er en ullfantast, når jeg skal strikke er det implisitt at det er med ULL! Så klart, jeg nyter gjerne en dasj alpakka, kashmere eller angora om jeg får kloa i det, sågar en moderat mengde silke innblanda. Men sommerfrisk og florlett bomull eller lin? Nei takk. Om det er aldri så mye naturfiber som jeg liker, hendene og pinnene mine vil bare ikke samarbeide med bomull og lin. Det går trått, det blir stramt og skuldre og håndledd klager. Jeg har prøvd utallige ganger, garnlageret mitt bevitner det ettertrykkelig. Det er jo ikke tvil om at plagg av bomull og lin kan være fantastiske, særlig i den årstia som nærmer seg m stormskritt. Men de kommer ikke fra mine pinner. Nope. Så hva strikker jeg da? Skal jeg allerede begynne å fylle opp ull-lageret til vinteren, med nye ullbukser til ungene og luer til en hel arme/alle jeg kjenner? Eller kan jeg strikke så tynne ullplagg at de får brukstid året rundt? Råd mottas med takk.

Lua:
Oppskrift: Whale Watch Hat fra boka New England Knits. Hva sa jeg, denne boka får dere se igjen her på bloggen... Er det noe å lure på? Kjøp den!
Garn: Ymse tynn alpakka fra Drops, Rauma og DSA
Pinner: 3, burde vært 3,5 får å få den litt mer baggy

Fiiin og god, og som flere har spurt om: Nei, den er IKKE sponsa av Hval Sjokoladefabrikk! Vi er bare flere her i hvalfangerbyen som liker hvaler...

27 kommentarer:

 1. Hei Hei
  Nå ønsker jeg meg virkelig New England Knits, men hvor lett er det å strikke etter engelske oppskrifter???

  Ellen

  SvarSlett
 2. Stilig lue!! :) Mitt tips er å strikke plagg i tynn ull, type 2-tråds f eks. Det kommer alltid sure og forblåste dager, jeg forbinder i hvert fall ikke sommeren med endeløse bikinidager... Men så er jo jeg Finnmarking da, der kan sommeren være en ukes "blaff" sent i juli eller august! Tynne, luftige ullplagg er mitt tips, ofte sitter man også inne på jobb med aircondition og fryser i sommerklær :)

  SvarSlett
 3. Tja, du skisserer jo løsningene selv; enten fylle opp lagrene til neste sesong eller strikke i tynnere ull. Strikkeguruen Elizabeth Zimmermann anbefalte jo strikke votter i mai, for da tok man seg tid til å strikke dem sånn man ville ha dem, og ikke stresstrikket når kulda kom.

  SvarSlett
 4. Det var en fin lue det!!
  Hva med å strikke tynne, lette sjal i myk ull!?
  God søndag,
  klem Fredrikke

  SvarSlett
 5. Kjepefin lue du har strikket!
  Jeg sliter litt med samme problem som deg. Jeg har, syns jeg, et enormt lager i bomull fra prosjekt jeg trudde sku bli noe av. Jeg har problemer med og strikke klær i bomull, strikkefastheten blir ofte helt rar. I sommres begynnt jeg og strikke noen kjøkkenkluter og nå skal jeg prøve noen smekker og ev noen grytekluter. Allt for og ta av bomullslageret mitt, dette kan man ju strikke på året rundt. Men jeg trur nok at det blir mye ullstrikking i sommerhalvåret for min del, sjal og kanskje en og annen lue og sokk som kan legges i skuffen til julegavesamstikken. Det er alltid bra og ligge i forkant på julegavefronten.
  Ha en fortsatt fin søndag!
  Pernilla

  SvarSlett
 6. stilig lue! Og ja strikk tynne plagg. en tynn vest som er god og hive over seg en sen sommer kveld etter en lang dag med bading f.eks.
  ha en flott søndag!

  SvarSlett
 7. Me like denne lua!! En slik skulle jeg absolutt ha strikket til min mann for seilturene i sommer:) Enten må jeg kjøpe den boka eller så må jeg komponere noe lignede selv.
  Og strikkete plagg kan man bruke året rundt , tynn ull er kjempe gode plagg på en vindfull sommerdag også:)Ha en god strikkesøndag:)

  SvarSlett
 8. Strikk i tynn ull du. Det kan du bruke året rundt. Eller du kan strikke i bambusgarn, mjukt og herleg. Stilig hua.

  SvarSlett
 9. Tynn ull er bra hele året. tykker ulljakker også forresten, kalde kvelder på sjøen.
  Om sommeren foretrekker jeg små strikketøy, helst i ull, sokker er sommerstrikking, men votter er heller ikke dumt.

  SvarSlett
 10. De hvalene var mare yyyyyber kule :D

  SvarSlett
 11. Knallkul lue!
  Jeg liker også best å strikke med ull (eller alpakka), og strikker gjerne votter og ullbukser på sommeren. Men jeg har funnet et par bomullsgarn og et bambusgarn som er betraktelig bedre å strikke av enn andre bomullsgarn, så kanskje du også finner noen du liker etter hvert?

  SvarSlett
 12. Superstilig lue!

  Her satses det på å strikke i ull/alpakka iblandet litt forskjellig i sommer, så frøkna er godt forberedt til barnehagestart i august:) Synes Lerke er et godt garn å strikke med forresten (48% bomull, resten merinoull).

  SvarSlett
 13. Flott lue og jakke under her. Du er så flink, altså.:)
  Tynne ullgensere kan man jo bruke hele året. I all fall her på Frøya. Det er ikke så uvanlig at gradestokken kryper ned mot 5 pluss sommerstid. Da er det godt med varme gensere. Særlig på kvelden. Og til sjøs.
  Ellen :)

  SvarSlett
 14. oohh...den lua der skulle man ha hadt her i Sverigelandet :)) Er som du...loiker ull best så nå har jeg lagt opp til en jakke i tynn ull på pinne 2.5...blir nok klar til hösten med den :D

  SvarSlett
 15. Jeg føyer meg inn i rekken av dem som påstår at ull ikke bare hører vinteren til. Strikk noe lyst og lett og varmt til kjølige sommerkvelder. Og hvis du syns ren ull hører vinteren til likevel, strikk ull/silke. Silke har jo også en kjølende egenskap når det er varmt. :)
  Du kan jo se garnstudio for inspirasjon?

  SvarSlett
 16. Knall fin hval-lue! Tenkte på Molde når jeg så den. Det er også en gammel hvalfangst-by og vi har en vann sprutende hval i byvåpnet. Klart man kan strikke i ull-garn hele året når man bor i Norge, er jo alltid greit med en tynn ullgenser på kveldene.. Kanskje du kan begynne på et stort og vanskelig prosjekt som du skal ha klart til høsten...

  SvarSlett
 17. Jeg er helt enig med alle de andre her som også liker best å strikke av ull. At ull er gull er ikke tull:)
  Du kan jo strikke noe som skal bli julegave eller du kan strikke tepper, og tynne ullplagg kan brukes hele året. Kveldene kan bli kjølige, og det kommer garantert kalde og vindfulle dager i sommer også.

  SvarSlett
 18. Glemte rent å si at lua var superflott:)

  SvarSlett
 19. For nokre søte kvalar :-). Eg er heilt samd med deg. Det er ikkje det same å strikka i bomull eller lin. Ikkje like mange inspirerande mønster å finna heller....

  SvarSlett
 20. Så flott lue - boka skal jeg jammen sjekke ut!
  Takk for tips!

  SvarSlett
 21. Helt enig med både deg og mange andre at ull er gull! Det er det som gjelder, og jeg er vist blitt en garnsnobb som ikke bare mener at det må være ull, men det skal være ekstra myk og deilig, gjerne litt eksklusiv blanding. Da er det ekstra kjekt å strikke av.
  De fleste tankene jeg tenkte når jeg leste spørsmålet ditt er allerede skrevet, men jeg oppsummerer:
  - det er ingenting i veien å være føre var og strikke julegaver i juli :) (men det kan kanskje være litt demotiverende når en ønsker sol og varme).
  - Ull kan brukes hele året, i hvertfall i Norge, og strikk gjerne litt tynnere ull gensre eller jakker, det er jo deilig å kunne ta på seg på sommerkvelden.
  - Ull-silke kombinasjonen tenker jeg også er topp for sommeren (eller alpakka-silke som jeg tenkte jeg skulle prøve meg på etter jeg er ferdig med å strikke det sjalet jeg strikker nå. Det er i kidmohair-silke og jeg virkelig gleder meg til å kunne slenge det over skuldrene når jeg sitter ute i vår/sommer/høst :).
  - Strikk i litt sommerslige farger, så er det ingen som tenker at det er en vintergenser i ull.
  - Eller så kan du jo forsøke deg på noen hekleprosjekter, de synes i hvertfall jeg er lettere å akseptere att skal være i bomull.

  Lykke til med sommerprosjektene, tenker du finner masse fine oppskrifter å ta fatt på i sommersolen.

  SvarSlett
 22. Med bokhylla full av strikkebøker o.a. hobbybøker tror jeg det begynner å bli bra, men det er jo lov å ønske seg da... =)
  Fin hval-lue iallefall!
  =) Klem Misemor

  SvarSlett
 23. Dette er en tid hvor man tror at man ikke kan bruke ull lengre, noe som er så feil. Hva med å strikke en kjole? Norge er jo kun varmt i små perioder og da er det godt å ha noe som varmer på sommeren også. Eller som nevnt før, jakker, sjal. Sikker på at du finner på noe. Takk for masse inspirasjon.

  SvarSlett
 24. Flott og morsom lue, jeg kommer fra havgapet, lurer på om jeg skal strikke denne til noen der hjemme...

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...