en sy- og strikkeblogg

søndag 21. august 2011

Pianofingre

Jeg skulle gjerne hatt dem. Pianofingrene. Evnene deres, altså, utseendemessig fungerer disse arbeidsnevene mine bra. Oldemor var i følge ryktene en fantastisk musiker, med international skolering. Grieg har vært på hytta vår, jada, selveste Edvard, skrevet i hytteboka og greier. Han var nabo og venn av Oldemors foreldre, og antagelig en stor inspirasjon for Oldemor. Jeg husker faktisk Oldemors fingre, trass i våre få år med sameksistens. Ikke som lange og slanke og musikalske, men som fascinerende gjennomsiktige. Det var nesten så jeg fikk røntgensyn når jeg så på Oldemor. Jeg tror de var litt blåturkise, omtrent som den svært syntetiske morgenkåpen hennes jeg også vagt minnes. Det er ikke rare minnene av en dame med et svært langt og svært innholdsrikt liv. Men det er da noe.

Jeg får nøye meg med disse minnene, hennes musikalske talent og pianofingre arvet jeg ikke. Har ikke sett snurten av dem. Allikevel fortsatte jeg på disse vottene, selv om jeg allerede før tommelhullet så at de kom til å bli aaaaalt for smale. Strikk er da elastisk nok, så for å kompensere for manglende vidde, strikket jeg dem ekstra lange. Naiv, jeg? I alle fall optimist!

Heldigvis kom svigermor på besøk. Hennes små nette damehender smatt rett på plass, vottene passet perfekt! Og jeg måtte bare innse at, sukk, disse var ikke til meg, trass i min uavsluttede forelskelse i både garn og mønster. Jeg falt så til de grader for det litt luksuriøse og ganske spesielle garnet da jeg fant det at jeg lukket øynene for at det var myyye tynnere en hva oppskriften ba om. Man får som man sår. For små votter.


Jeg benyttet anledningen til å ta bilde av vottene mens de satt som støpt på svigermor. Da jeg dro fram kameraet, utbrøt hun: "Vent litt, jeg må ha på leppestift først!" (o: Kan dere se det? At hun er fresh og nysminket?

Det tilsynelatende flettede mønsteret er laget ved kast og sammenstrikking av masker, håndflatenes (eller palmene, som en nederlandsk venn med litt improvisert norsk kaller dem) ribb gjør at vottene omslutter hånda. Siden alle rettmaskene er strikka vridd, trer maskene og mønsteret ekstra tydelig fram. Og jeg har kommet over mitt ambivalente forhold til vridde masker, fra å syns de er tidkrevende herk til å se på dem som bare en annen måte å strikke på.

Mansjettene vrir seg i motsatt retning, litt kult, men de tok virkelig uforholdsmessig mye tid. Tror jeg bare strikker ribb med 1vridd r, 1 vr neste gang. For det blir flere. Ganger. Jeg vil jo ha disse vottene!

Facts: 
Oppskrift: Jared Floods Grove fra heftet Made in Brooklyn (fantastisk hefte, vil strikke nesten ALT!)
Garn: Perenne fra Bouton d'Or, delikat og litt rustikk blanding av 70 % mykeste ull og 30 % rå lin.
Pinner: 3,5
Forbruk: ca 2 m unna 1 nøste! (=50 g)
Størrelse: Små pianofingre


29 kommentarer:

 1. De var skikkelig flotte! Havner rett i strikkekøen min :)

  SvarSlett
 2. Nydelige vottar! Slike skulle eg gjerne hatt...

  SvarSlett
 3. De var utrolig flotte! Ikke rart su måtte strikke de, men kjedelig at de ikke passe da.

  SvarSlett
 4. Så flotte de ble! Imponert over denne dobbeltstrikkinga i lue innlegget litt lengre nede på sia, hm, må sjekke ut det, så veldig spennende ut!

  SvarSlett
 5. Wowsi! Fantastiske! Var nok ikke lett å gi fra seg de her nei. Heldige svigermor!

  SvarSlett
 6. Herremin, du er bare så utrolig flink til å strikke. Nydelige votter!
  Ellen :)

  SvarSlett
 7. Nydelige votter, og fantastisk fin "innpakning" du har gitt dem med pianofingerfortellingen din.

  SvarSlett
 8. Så utrolig fine votter!! Nydelige!!

  SvarSlett
 9. Du har ihvertfall noen dugelige strikkefingre, tør jeg påstå :). Nydelige plagg!

  SvarSlett
 10. Så fiiine disse var!! Dette mønsteret fikk jeg
  Lyst til å prøve, men når du sier garnet ga for
  Liten str på votten - hva vil du anbefale av garn
  Og pinnenr på disse?

  SvarSlett
 11. Oi, rett og slett nydelige votter. Disse må jeg også prøve meg på en gang tror jeg.

  SvarSlett
 12. Nydelige votter!!
  Og jo, din svigermor var fresh og flott med leppestift ; )

  Fortsatt fin søndag! KLEM!

  SvarSlett
 13. Det varte faktisk ikke lenger før jeg gav meg i kast med et nytt par, denne gangen Karisma fra Drops. Ser ut til å fungere mye bedre størrelsesmessig. Pinne 4, som i oppskriften. Så garn i kategorien va 100 m per 50 g burde funke. Falk, Smart, Heilo osv. Blir nok flere vottepar herifra, ja! (o:

  SvarSlett
 14. Jared Flood lager jommen vakre mønstre, de vottene var skikkelige nydelige!

  Og siden jeg HAR pianofingre, burde jeg gå for tykkelsen din :) Jeg har pianofingre, men blånektet å spille piano, her var det korps og klarinett som gjalt. Sånn i ettertid har jeg angret, siden klarinett ikke er noe jeg drar frem i tide og utide (jeg har ingen, feks) men piano står nå i stua vår.

  Hadde faktisk en kunde for noen år siden som lurte på om jeg klarte å skrive på data med fingrene mine, om de ikke knakk hvis jeg skrev fort?

  SvarSlett
 15. Vakre, vakre votter! Tror jeg må få tak i det oppskrifts hefete...
  Klem

  SvarSlett
 16. Kjempeflott votter! Herved lagret i 'faves'. Og takk for tips ang. mansjettene. Liker ikke ting som tar uforholdsmessig mye tid;o)

  SvarSlett
 17. De var jammen fine! Så synd de ikke passet deg, men flott for heldige svigermor!
  Det er et eller annet med votter fortiden, de blir for små her i huset også. Snart ferdig med et par damevotter som passer 5-åringen :P

  Ha en flott uke!

  SvarSlett
 18. Kjempeflotte votter. Tusen takk for tips om oppskrifter. Dette skal jeg sjekke ut! :)

  SvarSlett
 19. Meget smukke luffer, utrolig flot håndarbejde. Mønsteret ville også være flot på en vest.

  SvarSlett
 20. De var rett og slett vakre!
  Håper det nye paret passer bedre til deg:)

  SvarSlett
 21. Utrolig vakkert! Stilig måte å få frem et flettemønster. Gleder meg til å se det neste paret du strikker.

  SvarSlett
 22. Nydelige votter med et utrolig flott "flette"-mønster! Bra de fant en verdig eier. Du fikk i alle fall noen fine bilder! Slik er det, noen har piano-fingre, mens andre har pølse-fingre (hvis du husker mitt innlegg med pølse-fingrene... tihi). Du må nok igang igjen :-)
  Klem

  SvarSlett
 23. Dette er virkelig noen av de nydeligste vottene jeg har sett! Skjønner godt du gjerne ville lage deg disse. Så dtet var jo synd de ble litt små til deg da... men disse er vel verdt å strikke et par til av vel :-) helt herlige!

  SvarSlett
 24. For nokre kjempefine vottar!! Nydeleg mønster og farge. Synd dei ikkje passa til deg.

  SvarSlett
 25. Nydelige! Her snakker vi julegaver =)

  SvarSlett
 26. Superlekre votter! Har lagt oppskriften i favoritter på Ravelry, så jeg finner den igjen. Takktakk :)

  SvarSlett
 27. Likte disse vottene dine så godt at jeg bare måtte nominere deg i Håndlaga 2012, litt stas kjenner jeg når du nå er blandt finalistene i kategorien tilbehør. Grattis og lykke til, jeg har i hvertfall stemt på deg. Kanonfine votter!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...