en sy- og strikkeblogg

tirsdag 20. desember 2011

Gavetips i siste lita... Gratis igjen! (Ikke kikke, besteforeldre!)

Det blir mange gaver i jula. Og følger man det kommersielle kjøpepresset i ukene (eller månedene) før jul, kan man ende med å kjøpe kjøpe seg helt kvalm på både egne og andres vegne. Ifølge en artikkel i Aftenposten bruker vi nordmenn i gjennomsnitt 9900,- på jul. Gaver, mat, alt vi skal unne oss ekstra fordi det er jul, kun en gang i året. Det er helt sykt! Om den Bedårske families 4 medlemmer skulle svi av 39600,- i desember, måtte nok mors hobby vært en god del mer innbringende enn strikking... Montro hvor vanskelig det er å lage en pengepresse?

Fra alvor til spøk og tilbake igjen; ingen skal skjemmes over å kose seg til jul. Klart vi skal spise god mat, pynte, brenne masse lys og ha en fin høytid midt i mørke vinteren! Og klart vi skal gi hverandre gaver, om vi vil altså, eller vise de vi er glad i at vi bryr oss på en annen måte! Men det går vel an å utvise en viss edruelighet hva gavers omfang angår? Og ikke kjøpe for å kjøpe!

Jeg ser at mange unnlater å gi gaver til de voksne, og kun gir til barna. Jeg syns faktisk det blir litt feil. Ok, jeg er kanskje inhabil siden jeg på ingen måte inngår i kategorien barn lenger (og dessuten er veldig glad i gaver...), men hvem er det som får pakker i overflod på julaften? I alle fall ikke gamle tante Agda! (som jeg ikke kjenner, hun er like fiktiv som snekker Andersen og Julenissen, men dere skjønner hvem jeg mener). Kan man ikke heller redusere litt på det totale antallet, på prisen, gi en gave som er felles til en hel familie?

Her i huset prøver vi å formidle gleden ved å GI gaver overfor ungene, noe som har resultert i overraskende stort fokus og kreativitet på hva vi kan lage og gi bort i år (og veldig lite snakk om hva vi skal få. Hurra! Seier i oppdragelsen!) Og vi har snakka mye om hvor fint det er å både gi og få hjemmelagde gaver. Det er to stolte smågutter som har skrevet gavelapper og pakka inn de siste dagene, for makan til fine ting de har å gi bort!

Som disse. Supertennbrikettene. Som er laget 100 % av ting vi ellers kaster, som brenner som rakkern, og som  jeg tror alle vi kjenner med vedovn kommer til å bli glade for! Og ikke minst, som vi hadde to koselige kvelder med å lage, hele familien sammen, hvor alle bidro med viktige oppgaver. Hva skulle vi gjort uten en klippesjef på 4 (og et halvt, veldig viktig!). Huker av på "formidle kunnskap om gjenbruk også".

Man tager:

 • Noen gamle aviser
 • Stearinlysrester (som man forhåpentligvis har spart på en liten stund...)
 • Hyssing
 1. Fyll stearinrestene i f.eks et syltetøyglass nedsenket i vannbad i en kjele på komfyren. La stearinen smelte ved å holde vannet litt under kokepunktet (koker det, blir det damp, og du får vann i stearinen = mulighet for sprut. Har du god tid, kan stearinen smelte sakte og helt trygt i vann godt under kokepunktet)
 2. Fjern stiftene midt i avisa, klipp langs ryggen (hvor stiftene satt) og del dermed avisa i 2. Klipp deretter hver avisside i 4 striper (i skriftretningen). Klipp så mange ark saksa/sjefsklipperen klarer samtidig.
 3. Ta 3 av de ferdigklipte bladremsene og rull sammen til en pølse, ca str wiener eller litt tynnere.
 4. Knyt sammen med en hyssing midt på.
 5. Dupp rullene i glasset med smelta stearin, først den ene enden, la de halvferdige rullene ligge til kjøling på et bakepapir, før du dupper den andre enden. La rullene ligge til de er helt kalde. En voksen bør ta seg av selve dyppingen, smelta stearin er varmt!
 6. Pakk i passende beholdere. Har du tatt vare på f.eks. Pringles-esker, kakebokser etc, blir disse kjempefine om du klipper til ark i passe størrelse til å dekke hele og lar ungene tegne, male, skrive på dem til pynt. Noen av eskene våre fikk rødmalte ark bestrødd med glitter og stjerner på, kjempelekkert! (så lekkert at mamma'n blei starstruck og glemte å ta bilde...)
Jeg kan melde om at Dagens Næringsliv er knusktørr (surprise...), og at enkelte børsnoteringer fortsatt kan beskues på vei inn i ovnen.

Og for alle de som sitter og tenker " lett for henne å si at hjemmelagde gaver er de beste, som elsker å strikke, sy og lage duppeditter". Javel. Men hva elsker du? Kanskje du kan gi bort noe du liker å gjøre? Bake et glass med deilige småkaker, plukke sopp og tørke for å fylle på et stort glass, klippe hekken, eller gå på ski med naboens unger? Selv kunne jeg godt tenke meg gavekort på barnepass, hjelp til å bygge den lille bokhylla jeg har tenkt på til kjøkkenet i en evighet, transport til tannlege og shopping, rådyrkjøtt,  spillekveld, hjemmebakst, i det hele tatt! Hvor mye koster det, tro? Ikke 9900,- i alle fall!

Se f.eks Framtiden i våre hender for gode gratis gavetips. Og husk å gi noe til de som ingenting har. Gjerne penger gjennom hjelpeorganisasjoner. Eller gaver og hjemmelagde ting til aksjoner som Lys i Mørket i regi av Kirkens Bymisjon. Det finnes helt sikkert noen der du bor. Og gi hele året, ikke bare til jul! Så skal jeg love ikke å bli kvalm om du bruker din tildelte rasjon på 9900,- til formålet.

18 kommentarer:

 1. Veldig godt tips det der! Vi har laget sånne på speideren, de fungerer som bare det! God jul!

  SvarSlett
 2. Takk for et tankevekkende blogginnlegg! God jul til deg og dine!

  SvarSlett
 3. For en super idè! Nå vet jeg hva jeg og ungene skal lage i kveld, og jeg vet om en stykk bestemor som kommer til å bli varm både om hjerterota og på kroppen. Og du skriver så herlig at jeg sitter her og humrer godt for meg selv. Takk!

  SvarSlett
 4. Viktig det du tar opp her. Vi har vel lett for å bli revet med på kjøpefesten de fleste av oss. De viktigste er vel tross alt å hygge seg sammen.
  Kjempefint tips til gave du kommer med her, og fint at alle i familien kan være med.
  Ønsker deg fine førjulsdager!
  Klem T

  SvarSlett
 5. En fantastisk god idé! Dette hadde jeg aldri kommet på! Og så kjekt at det er noe man kan lage sammen hele familien! Jeg sparer på denne lenken på Pinterest jeg, som en idé til senere år. :)

  God jul til deg og dine!

  PS Jeg kan love deg at jeg ikke har handlet for 9-10tusen. ;)

  SvarSlett
 6. For en fantastisk fin ide:)

  God jul til deg og dine:)
  Ann-Charlotte

  SvarSlett
 7. Dette er et supert gavetips :)

  SvarSlett
 8. LURT og akk så sant. Det blir mye gaver og handling i desember. Vi har startet en ny tradisjon i år. Har vært med pakker under julegrana til Freslsesarmeen. Viktig for barna å lære at ikke alle er like heldige i jula., og dele litt av vår overflod. God jul fra Heidi

  SvarSlett
 9. For en kjempegod ide!!!! Det er noe som alle trenger og kjempestas å få. Flott med noe som hele familien kan lage sammen:)
  God jul:)

  SvarSlett
 10. Supre ideer! Er ikke så for å gi (eller få) dyre gaver.
  I år har jeg laget hjemmelaget konfekt til de voksne + at de får gavekort på kinobilletter. :) Ikke allverdens dyrt, men det tok en hel dag å lage den konfekten + eskene.

  SvarSlett
 11. Dette var en fantastisk god ide. Du er så utrolig kreativ. Dette tipset skal jeg virkelig ta med meg videre. Er jo genialt å lage dette til seg selv også tenker jeg :)

  SvarSlett
 12. Mange gode ideer du har som du deler, tusen takk. Helt enig at det er koselig med en gave/oppmerksomhet til voksne, da er det kjekt å kunne lage noe.

  SvarSlett
 13. Du har akkurat fortalt hva jula skal være. Var fint å lese dette :-) Riktig god jul!!

  SvarSlett
 14. Kjempefine presanger som helt sikkert tenner bedre enn tenn-brikett-konglene vi lagde i fjor... Kjekt med nyttige presanger!

  SvarSlett
 15. Kjempefine presanger som helt sikkert tenner bedre enn tenn-brikett-konglene vi lagde i fjor... Kjekt med nyttige presanger!

  SvarSlett
 16. Jeg blir så glad av å lese det du skriver! Så gode holdninger du gir barna dine; og jeg kan love deg at det nytter. Barna mine er et bevis på det. Her handler vi med fornuft og lager gjerne mange av gavene selv. Og ideen din med tenn-brikker var bare super!!!!!
  Ønsker dere alle en riktig god jul!

  SvarSlett
 17. Nok et inspirerende og sympatisk gavetips. Takk! Det er morsomt å lage egne gaver, og nyttige presanger som kan brukes er toppen!

  SvarSlett
 18. Vi fikk sånne til jul i år, og det var helt supert, spesielt siden vi mer eller mindre var uten strøm fra tidlig kveld 1. juledag til i formiddag 3. juledag..

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...