en sy- og strikkeblogg

fredag 30. desember 2011

Strikker på min hals. Og andres.

Jeg er en pasjonert strikker, jovisst! Allikevel gir halser av ull fortsatt noen ublide minner fra barndommen, med litt for trange halser viss kløevne korrelerte med aktivitetsnivået. Jeg var et aktivt barn, med ski, skøyter, aking, basing, ufrivillig snødøping fra storebror på timeplanen. Det sier seg selv at det ble mye kløe rundt halsen. Det har tatt meg noen år som voksen (og med egne barn) å modnes med tanken på at hals faktisk er et veldig praktisk plagg som til og med kan se bra ut! Med gjennomtenkte garnvalg og spennende oppskrifter er hals på vei opp som et nytt favorittplagg!

Disse var blant gavene jeg ga bort til jul:

Hermione hearts Ron, som egentlig er en lueoppskrift etter lua den stadig mer forelska Hermine har på seg i filmen Harry Potter og halvblodsprinsen. Siden jeg var på restegarnstrikk på tidspunktet, holdt ikke garnet til å felle av lua, og ble heller en hals. God løsning, siden den antagelig hadde vært for vid som lue uansett. Med et lite rødt duBedåre merke på ble det gråe Sterkgarnet fra DSA friska litt opp også.
Pinne 3
44 g
Restegarnsforbannelsen løst uten altfor mye banning.
Halsen med bølgemønster er fra Drops, og ble strikket til ei lita prinsesse på 7 år. Garnfargevalg rosa var en selvfølge, Drops Merino Extra Fine likeså, finnes ikke noe garn som er mykere og mindre kløete rundt små barnehalser. Det er ikke verdens best holdbare garn, det nupper ganske raskt og siger etter vask, men til halser egner det seg utmerket! Begrensa hvor slitt en hals blir, eller hva? La opp til to rapporter færre enn oppskrifta sier, fortsatt er nok halsen stor nok til å varme skuldrene til mottageren også. Kjekt!
Pinne 4,5
108 g

Prinsessas storebror kronprinsen fikk denne halsen, også med oppskrift fra Drops, og fortsatt i Drops Merino Extra Fine. Syns det blei en enkel og fin hals med litt mer maskulin stil. Denne kunne godt en voksen mann ha hatt også, eller hva? La opp litt færre masker enn i oppskrifta, men hadde vel høye tanker om egen hukommelse og aner ikke hvor mange...
Pinne 4
77 g

Til slutt fikk svigermor denne halsen til å matche vottene. Elendig oppskrift med en haug av feil, fantastisk delikat garn som gjør seg utmerket i de ulike strukturene i halsen. Oppskrifta fulgte med bladet Simply Knitting i sommer, mer fakta har jeg ikke, og savner det ikke heller, siden jeg ikke oppfordrer noen til å følge den. Garnet derimot! For å bruke Mettes fantastiske beskrivelse: som to mjuke barnehender kring halsen... Verdens mest deskriptive bilde!
Bouton d'Or Perenne, ull og lin.
Pinne 3,5 tror jeg
1 nøste (50 g)

Om noen lurer på om jeg er selvhøytidelig, avkrefter vel dette blogginnlegget et evt rykte til gangs. Det er et helt håpløst fotoprosjekt med betingelsene dårlig lys, vinterbleik "modell", ta bilde av egen hals. En nøtt enhver fotoutdannelse verdig!

Jeg prøver å bli ajour med årets strikking innen nyttår, men innser at jeg kommer til kort med kun en dag igjen. Dere får tåle litt julegavestrikk på nyåret også! Og statistikken litt uti januar. Jeg har planer, etter å ha latt meg imponere av Meretes Monsterstrikk systematisk presentert i tall og farger gjennom flere år nå. Et av januars høydepunkter!

Nå skal pinnekjøttet på bordet! En av godene med å ha bodd litt rundtomkring i vidstrakte Norge er at man plukker opp noen gode juletradisjoner både hist og pist. Slikt blir det mye god mat av! Forøvrig er pinnekjøtt perfekt bloggemat: Sett på kjelen og la det klare seg selv, hold deg i nærheten med en pc for å passe på at kjelen ikke damper tørr. Kos deg i minst et par timers tid. Genialt!


17 kommentarer:

 1. Så fine!! Likte spesielt den rosa! Det var ikke enkel rettstrikk ser jeg;)

  SvarSlett
 2. Så mange fine halser du har strikket, noe for enhvær smak:)
  Pinnekjøtt her også i dag...nydelig!!!
  Ønsker deg ett godt nytt år.

  SvarSlett
 3. Så mange flotte halser. Du inspirere.
  Idag ble det i trinemammaheimen smeltet stearin, klippet og rullet avispapir ......
  Riktig godt og kreativt nyttår :-)

  SvarSlett
 4. Hehehe! Må si jeg kjenner meg godt igjen i sånne ullkløebarndomsminner. Jeg måtte også venne meg til ull igjen som voksen, og nå klarer jeg meg nesten ikke uten.
  Så mye fint du lager!
  Vi kjøpte hele Harry Potter blurayboksen idag! Hurra!
  Godt nyttår, forresten!

  SvarSlett
 5. Jeg har barndomsminne om at vi sitter i vinduskarmen og ser at mamma går på butikken, og deretter løper og henter saksa og klipper i stykker den forhatte ullstilongsen som klødde noe inninatta. Og så ljuger og skylder på katten eller yngstebror... (jeg var slem storesøster)

  Artig at statistikken frister til gjentagelse, jeg gleder meg til å presentere i januar!

  SvarSlett
 6. Meg, meg, meg, meg.... jeg glemte å skrive det jeg skulle skrive; flotte halser!

  SvarSlett
 7. Nydelige halser! Og garnet du har brukt er et av mine yndlingsgarn. Merino Extra Fine er deilig ;) Statistikken koser jeg meg med også. Har laget ferdig innlegget for 2011, det kommer nok i morgen. Synes det er morsomt å lese om tall, plagg og farger hos andre bloggere ;)

  SvarSlett
 8. Kjempefine halser! Kanskje det er det jeg skal kaste meg på når luekjøret stilner :-)

  SvarSlett
 9. Hva jeg syns om det du lager? Lekre saker og ting, det er det jeg syns. Nesten irriterende inspirerende. Jeg vil ha mere strikketid neste år!

  Godt nytt strikkeår til deg også:-)

  SvarSlett
 10. Mange flotte halser der ja! Så enig med deg at det er viktig at halser ikke klør! Har barndommen friskt i minne jeg også....
  Ønsker deg et riktig godt og kreativt nytt år!

  SvarSlett
 11. Mange fine halser du har laget. Likte veldig godt det å ha knapper i halsen, syntes det gjorde seg godt som pynt.

  Riktig godt nytt år. :)

  SvarSlett
 12. Flotte halser! Inspirerende!
  Jeg var så "heldig" at mine to barndomshalser, en rød og en blå, var i 200% akryl - og dermed helt kløfrie. Jeg unngikk dermed kløhalstraumer. Akryl var i det hele tatt veldig poppis da jeg vokste opp på 60-/70-tallet...
  Ønsker deg et riktig godt nytt år!!!

  SvarSlett
 13. Hei!

  Har du lyst å vite mer om “hjertestrikk” som vi i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke skal kjøre i vinter. Send en e-post til meg for mer info : jarle.heitmann@lhl.no

  mvh.

  Jarle Heitmann
  Kampanjesjef, LHL

  SvarSlett
 14. wonderful work I like it

  happy new year blog walking & greetings

  http://laracroft3.skynetblogs.be
  http://lunatic.skynetblogs.be

  SvarSlett
 15. Dodt nyttår til deg også.
  Utrolig mange fine hjemmstrikka gaver. Jeg elsker store halser, men så kan jeg ha tykke ullsokker rett på bena. Jeg er imun mot ullkløe:)
  Godt nytt strikkeår. Gleder meg til å følge deg.

  SvarSlett
 16. Så mange flotte halser!!
  Etter en liten bloggpause er jeg endelig i gang i gjen. Ser du har skrevet mange inspirerende innlegg. Nydelig tornerose sjal som frister og supre tennbrikketter!
  Ønsker deg et strålende godt nytt år.
  Klem fra Igi

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...