en sy- og strikkeblogg

fredag 11. mai 2012

Allergitestvest, take 2.

Som tidligere nevnt, har nevøen utfordringer i forhold til ull. Og som den ihuga strikketanta jeg er, lar jeg ikke sjansen gå ifra meg til å teste ut garn, ulike fibre og strikke i vildens sky.

Og som de utrolig generøse leserne dere er, stormet det på med gode tips, råd, erfaringer og "lykke til"-ønskninger da jeg serverte dere spørsmål anngående mulig ullallergi. Siden dette tydeligvis engasjerer folk, og lille nevø absolutt ikke er aleine om problematikken, tenkte jeg å dele noen av tipsene tilbake til dere. Så, om du er av typen som bare klør litt av ull, eller den mer ekstreme varianten som får flammende utslett ved lyden av sauebjelle, kanskje dette kan hjelpe:














  • Lanolin, sauefett, som finnes i større og mindre grad i all saueull, er et kjent allergen. (Takk, strikkefarmasøyten!). I tillegg til å være i ull, brukes lanolin mye i kremer og kosmetikk, også i noen vaskemidler beregnet på ull (Soak) og tøymykner (Milo tøymykner). Du kan godt reagere på ull, uten nødvendigvis å ha allergi mot lanolin. Og du kan ha påvist kontaktallergi mot lanolin, uten å reagere på ullklær.
  • For oss som tåler lanolin, er det et fantastisk stoff! Det gjør ulla vannavvisende, og salver av lanolin har helende egenskaper. Jeg hadde en brystsalve som jeg tror var nesten ren lanolin da jeg hadde ammebarn, den brukte jeg til alt fra det tiltenkte området til såre barnerumper, forkjølelesessår nese og sprukne lepper. Vidundermiddel!
  • Mange kan reagere på ull av grov og "rustikk" karakter, men ikke på den mykeste myke behandla ull. Det handler da neppe om allergi, bare en hudirritasjon fordi fibrene i ulla skraper mot huden.
  • Selv om superwashgarn gjerne kjennes enda mykere enn "vanlig" garn,  kan noen reagerer på den kjemiske behandlingen superwashgarn har gjennomgått. Prøv i så fall Nøstebarn ull eller lignende.
  • Farga garn kan også inneholde kjemikalier fra selve fargene eller fikseringsmiddel som kan irritere huden.  Vask alltid nystrikka plagg før bruk! Vedvarer problemet, prøv å strikk med ufarga garn (sauer og alpakkaer finnes i mange flotte nyanser!), evt prøv økologisk garn som også skal være farga med naturlige fargestoffer for å kunne bruke betegnelsen økologisk.
  • Det finnes mange andre naturlige fibre enn saueull! Lama, alpakka, angora, kashmere, kamel (!), hund osv. Old Mac Donald had a farm... Kun sau har lanolin. Men mange er allergiske for kanin og hund, så strikk en test.
  • Vask strikka plagg så sjelden som mulig! Ull er temmelig selvrensende pga lanolinen, alpakka pga svovel. Luft og tørk av flekker. Særlig gjelder dette barneplagg, unger svetter lite! (sikkel og andre viskøse vesker er de derimot gode på...) Ull absorberer fukt uten å endre karakter eller egenskaper betraktelig.
  • Alpakka er ikke ull, men hår! Dvs at det godt kan vaskes med shampo. Men: hold deg langt unna balsam og tøymykner, disse løser opp flokene og gjør at garnet loer grasalt. (Takk til dama i Du Store Alpakka-butikken på Gran for gode råd og ny lærdom! Nå veit jeg hvorfor den grønne jakka mi i BabySilk loer og nupper... Tøymykner... )o:  )
  • Bånsull har ifølge Tusenfryd-Marit en olivensåpe som egner seg godt til håndvask av både det ene og det andre. Har ikke prøvd den selv, men den frister!
  • Ingen meddelte spesielt positive erfaringer av akryl etc, de blir klamme på kroppen og gjør evt eksisterende hudirritasjoner verre. Det samme gjelder antagelig bomull som heller ikke transporterer fukt bort. Bambus og melkefiber kan muligens funke, har ikke prøvd dem selv. Men vil tro de har begrensa varmeegenskaper.
Puh, har jeg glemt noe nå? 

Og ja, allergierfaring: Etter noen dagers bruk av alpakkalua på hodet, fikk nevøen stappa den samme lua oppi bodyen sånn at den var helt inntil huden hans hele dagen. Uten tegn til irritasjon eller utslett! Hurra! Enn så lenge funker altså eksperiment alpakka!

Og gidder noen å fortsette å lese for å finne ut noe om vesten? Ok, short and sweet:

Fakta:
Oppskrift: Lark Vest fra Helga Isagers The Bird Collection
Garn: BabySilk fra DSA, farge 331 brun
Forbruk: 101 g.
Str: 3 år
Pinner: 3,5 mm
Endringer: Plukka opp 1 ekstra maske på smekkas største del for å unngå glippe ved knappene. Strikka dessuten hele bolen opp til ermhulene på vranga, 3 r og 1 vridd vr går for meg mye raskere enn 3 vr og 1 vridd r. Dessuten strikker jeg rette masker mye jevnere enn vrange. Altså enn vinn-vinn forandring.

Vestmodellen er min snart 7 år gamle smal-gutt. Noe sier meg at str 3 år er ganske stor? Med ekstra 20 m i vidden og 10 cm lengre bol hadde den vært helt hans størrelse... Noe sier meg at lille nevø på enda ikke fylte 2 år blir gående i kjole første sessong... Men hvem har vel noen gang lidd skade av varm sess?



18 kommentarer:

  1. Det var en fin vest :O)
    Og masse info...så bra at du deler all kunnskapen du har fått, med oss andre.

    Hver gang jeg er innom deg har jeg så lyst til å strikke, men pga vonde skuldre og nakke begrenser strikkingen min seg til små prosjekter som klut strikking :O)

    Du får strikke en masse i Alpakke, gleder meg til å se hva du strikker neste gang.

    God helg,
    klem Fredrikke

    SvarSlett
  2. Takk for et supert og nyttig innelegg! Vesten er helt nydelig!

    SvarSlett
  3. Så bra at han ser ut til å tåle alpakka!

    SvarSlett
  4. Ooops, avslørt som pillepusher! :) Trodde jeg var sånn vag på yrkesvalg, men neeeeiida.

    Veldig nyttig og kjekt innlegg, det er noe med å få få samlet alle trådene. Samle tråder er vi jo alle glade i. Særlig strikkere.

    Finfin vest! Jeg elsker lange innlegg, så jeg holder ut til slutt. Er så lykkelig når jeg finner andre som også skriver litt mer enn -denne har jeg strikket av litt garn og så punktum.
    Vi andre vil vite hva du følte, tenkte, synes underveis kort sagt; masse digresjoner og tanker er moro!
    Det var min digresjon, ahem.

    Er den såpass stor, altså? Jeg får revurdere mottager...

    Planen min er å strikke vesten du viser, jeg skal bare frese gjennom Starling. Akkurat nå er det endeløse rader med frem og tilbake, så det er endel fresing i sofaen...

    SvarSlett
  5. Tusen takk for superhyggelig kommentar på bloggen min! dere er så fine!

    Angående strikking og stive skuldre, har jeg et par tips! Bruk ull heller enn bomull, det sklir på pinnene av seg selv. Og strikker du stramt, gå ned en pinne størrelse eller fler. Garnet bestemmer mye mer om strikkefasthet enn pinnene, og det er letter å slappe av. hender og skuldre om man ikke strikker stramt. Og så noe jeg lærte på yoga: vær bevisst på hvilke muskler du egentlig trenger å bruke, og bruk bare dem! La resten av kroppen hvile. Jeg vil så inderlig gjerne at alle andre skal få oppleve den gleden og kosen jeg selv gjør med strikking, nemlig... (0: min misjon...

    Lykke til!

    SvarSlett
  6. Takk for et informativt innlegg!
    Flott vest, vanskelig det der med størrelser. Jeg liker godt når de ferdig målene også står i mønsteret.

    SvarSlett
  7. Jeg elsker lange, nyttige og informative innlegg, og dette var et slikt ;) Kjempeherlig vest og flott at dere kanskje har funnet noe nevøen kan bruke. Tenk å ikke skulle bli bekledd av en strikketante :)

    SvarSlett
  8. Superfin vest!! Så morsomt bryst-/halsparti :O)
    Ikke alltid lett å forstå seg på størrelsesberegningene i mønstrene.
    Ofte mye vidde ute og går :O)
    Eksperimenterer nå med nytt garn (Lace fra Garnstudio) som er tynnere enn mønsteret tilsier...
    strikker jakke til meg selv, ble for vidt, men det blir vel bra til slutt!

    Leser forresten også mer enn gjerne et langt innlegg om ull og garn og strikking og slikt.... :O)
    Mye nyttig informasjon du hadde samla der ja!
    Og så fint om alpakka kan fønke på din nevø!

    God helg til deg!

    SvarSlett
  9. Liker ! :)
    Har en som reagerer på alpakka og en som ikke i hus her :) Men gjør meg ingen verdens ting for jeg har jo begge mulighetene :)

    SvarSlett
  10. Hehe, du var smart som snudde plagget, dén vrien tenkte ikkje eg på då eg sveitta meg gjennom den treige ribbestrikken. Vil gjerne strikke denne vesten igjen, då skal eg følgje i ditt spor!

    Fint med fleire enn tre knappar, forresten. Og takk for fin memo-liste om allergi! Ubehandla/økologisk ull og silke er favorittar her i huset.

    SvarSlett
  11. Tusen takk for mange gode råd og tips! Utrolig lekker vest. Jeg tror jeg må herme ;) Ha en fortsatt god helg!

    SvarSlett
  12. Ante ikke at det var så mange som var allergiske mot ull, men skjønner at allergi brer om seg i vårt samfunn i dag. Vesten bel kjempeflott til den lille karen. Og de aller fleste er da vokst opp med klær til å vokse i?

    SvarSlett
  13. Flott vest! Mye nyttig info her, men har du prøvd Dropsgarnene Merino Extra Fine eller Baby Merino? Ull ja, men utrolig deilige og myke begge to, helt annerledes enn annet ullgarn synes jeg.
    Jeg er mer skeptisk til alpakka, jeg synes det har lett for å føles stikkete...

    Du har fått en utfordring i bloggen min :)

    SvarSlett
  14. Fantastisk innlegg, du er jo grundig! ;-) Men jeg skjems ikke for å være garn-og strikkenerd heller, dette er interessant! Takk for at du samlet informasjonen, og vesten var kjempefin! (Jeg tror jeg vil ha den "bird cllection"..)

    SvarSlett
  15. Takk for godt innlegg. Vi har jo mange barn rundt omkring (jeg jobber som lærer og treffer mange, personlig har jeg ikke mange barn rundt omkring. ha ha) som vi sier er "allergisk" mot ull. Altså ikke klarer tanken på det, men kanskje er de rett og slett faktisk allergisk.. en tanke å ta med seg. Ha en fin dag!

    SvarSlett
  16. Igjen altså: det er stor forskjell på allergi og sensitivitet! Selv må jeg innrømme at jeg fnyser litt når unger sier "det kløøør" når de tar på seg ull, og jeg er nok usympatisk lite tålmodig med "nykker" om at man ikke kan ha ull helt inn mot huden. Sansecellene i huden habituerer svært raskt på noe som irriterer dem, og etter noen sekunder slutter de å fortelle hjernen at "denne ulla var litt grov og stikkete!" Men når huden flammer opp i hissig eksem så fort den kommer i kontakt med ull eller det mykeste lammeskinn, hjelper det lite med mykt garn spunnet på den ene eller den andre måten. Merino Extra Fine er deilig og myk, og min favoritt på halser etc til ungene her i huset, men det er fortsatt ull og fungerer absolutt ikke på lille nevø.

    Godt vi er forskjellge og stort sett kan finne noe spm funker for oss! Men jeg tror ærlig talt fortsatt at mange av barna som "ikke tåler tanken på ull" aldri har vendt seg til å bruke ull, og antagelig har foreldre som vokste opp på en tid da ull var mye røffere enn nå og vi ble påtvunget mors hjemmestrikk fra topp til tå uansett hvor mye vi klagde på at det stakk! For absolutt, klart ull kan klø! Men for de aller aller fleste av oss finnes det myke deilige garn som fungerer til det meste, til og med rundt den sensitive halsen.

    Godt små barn ofte vokser av seg allergier! Og at alpakkaen og venøen foreløbig er venner. (0:

    SvarSlett
  17. Nyttig innlegg - men heldigvis er ingen her allergiske eller følsomme for noe som helst, snakk om flaks!

    Jeg har gode erfaringer med den olivensåpa du nevner - bruker den ofte i stedet for Milo når jeg håndvasker ull. Det er en stor "kloss" som varer i årevis. Særlig fin til kjapp vask av ullsokker, og fin på flekker. Og så kan man vaske seg på hendene med samme såpa - smart!

    SvarSlett
  18. Fantastisk opplysning om ull og lignende!!! Dette hadde ikke wipikedia greid!!!!!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...