en sy- og strikkeblogg

fredag 14. september 2012

Jeg hjerter degHjertet har blitt brukt som symbol i uminnelige tider. Hos de gamle grekerne var hjertet et blad fra livstreet, og symboliserte udødelighet. I bibelen finnes hjertet som symbol både i det gamle og det nye testamentet, og katolikkene refererer stadig til Jesu hjerte. I våpenskjold har hjertet blitt brukt helt tilbake til middelalderen, det inngår to av dem i min families gamle våpenskjold. I poesi og kunst brukes hjertet både som et symbol for kjærlighet og erotikk. Og så rimer det jo så fantastisk bra på smerte! En gavepakning til enhver tragiker.

I strikkeverdenen er hjertet et gammelt velbrukt symbol som finnes igjen i masser av norsk flerfarget tradisjonsstrikk. Brudevotter, border på kofter, here, there and everywhere. Og det er tross alt strikking vi er opptatt av, glem heraldikk, bibel og erotikk! (måtte for sømmelighetens skyld plassere bibelen midt i ordrekken der, men herlighet for et flott rim! Lurer på hvorfor Wildenvey og andre romantikere ikke brukte to av disse ordene oftere i sammenheng? Hm.) (Og lurer forøvrig på hva dette innlegget gjør med treff-statistikken på denne bloggen? Hm igjen.)

Personlig syns jeg forming av hjerter i strikketøy ved å øke, strikke sammen og ellers manipulere masker er ekstra fascinerende. Jeg imponeres av masterminder som klarer å tenke ut den slags. Tidligere har jeg strikka   Sweetheart sokker, og lenge har jeg kikka på Tora Frøseths Kjærlighet på pinne. Men siden plagget var tiltenkt lille niese, måtte oppskriften bygges om. Da jeg la opp til prosjektet var hun nemlig midt i mellom krabbe- og gåstadiet, noe som er lite kompatibelt med kjoler. Med påstrikka ermer, forkorta rader for høyere bak enn forann og rett modell på bolen (dvs ingen økninger for A-fassong) ble kjolen en tynn og deilig sommer-høst genser.

Pynta opp mansjettene med et lite hjerte, fornøyd med det, selv om det krevde improvisert felling under armen for å ikke få for vide mansjetter.

Jeg har dessverre ingen livebilder av lille niese i genseren, men sammen med den fikk hun et av mine små hekledyr, nemlig skilpadda Pedro. Og han ble umiddelbart tatt i bruk!


I løpet av sommeren ble oppskriftene jeg laget for Ung Husflid lagt ut på nett også! Bare forsyn dere! Jeg har  lagt dem inn på Ravelry også, for de av oss som liker å ha orden i prosjektene våre... Siden oppskriftene er laget delvis for barn/ungdom, har jeg kanskje forklart ting vel nøyaktig. Dere finner snart ut at dere ikke trenger å lese hvordan man avslutter en omgang hver omgang... Ha tålmodighet med meg, det er første gang jeg skriver hekleoppskrifter, sånn på ordentlig! Og gi meg eller Ung Husflid tilbakemeldinger om dere finner feil, ok?

Fakta Hjerter i brann, blikkstille vann (sorry, romantikken kom visst over meg også):
Oppskrift: Kjærlighet på pinne av Tora Frøseth
Garn: Duo Silke/Merino fra Design.Club.dk i en deilig bringebær-rød.
Forbruk: 67 fjærlette gram
Pinner: 2,5 og 3 mm
Str: 12 mndr
Endringer: En hel del
Resultat: Fornøyd!

Fakta Pedro:
Oppskrift: Pedro Skillpadde
Garn: Ymse Falk og Smart
Krok: 3
Innmat: vatt og en ranglekule med perler

Og takk for overveldende respons på iPad veskene! Jeg hjerter dere! Jeg legger ut nye i Epla butikken fortløpende, monterer for harde livet! Oppskrift kommer smått om senn. Takk! (o:

24 kommentarer:

 1. Herlig genser!! Jeg er jo veldig svak for hjerter da.... om det har sitt opphav her eller der er vanskelig å si... en god kombinasjon;) Kjolen er allerede strikka... nå er den blitt vest... en genser frista jammen også du!!!

  Og hjertet på mansjetten!!!! Du er så flink med detaljer, som gjør den lille store forskjellen!!

  God helg!

  SvarSlett
 2. Nydelig. Kjøpte mønsteret for lenge siden ,tror jeg må blåse støv av det :-)

  SvarSlett
 3. Kjempefin genser, sweetheart har jeg kikka på lenge. Flott farge var det også.

  SvarSlett
 4. Oioioi! Skrives rett bak øret, for en veldig bra modifisering! Love it! (hjerte, hjerte, hjerte i parantes bak)

  SvarSlett
 5. Og vi hjerter deg og dine vakre prosjekt! Jeg liker ikke rødt særlig godt, og dette falt jeg pladask for - det sier litt;)

  SvarSlett
 6. Nydelig genser i et utrolig herlig garn!

  KOS deg og ha ei herlige helg ;)

  Klem Vibbedille ;))

  SvarSlett
 7. Veldig fin og knallbra modifisering! Digger Pedro, en skikkelig sjarmis.

  SvarSlett
 8. *ELSK* <3 Utrolig søt! den bare må æ lage til tanteprinsessa med mamman som eeeelsker hjerter.. =)

  SvarSlett
 9. Veldig, veldig fin!!
  God lørdag,
  klem :O)

  SvarSlett
 10. Superfin! Hun er jo bare så heldig! har faktisk strikket en Milo med hjerter i feltet nedover, må se å få festet trådene og presset den, nå er det jo ulltid igjen!

  SvarSlett
 11. Det er nok ikke tilfeldig at hjerter er et av de symbolene som er mest brukt i mønstre, smykker m.m. Koselig genser til en nydelig lita jente.

  SvarSlett
 12. Kjempe flott genser i en nydelig farge, og hjerte er jo aldri feil.

  SvarSlett
 13. Heia!!:) Utruleg flott genser! Sjekkar stadig vekk bloggen din, er så kjekt og bli inspirert. Så lurer eg på om du kunne laga eit blogginnlegg om strikkemaskina di? Eg er ivrig strikkar, men det er så myyykje eg har lyst å lage - men eg strikkar ikkje fort nok. Har du tips, dine erfaringar og råd om strikkemaskiner? Ingen press sjølvsagt :) Mvh. Små Drops!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og tusen takk! (0: Alltid koselig med kommentarer på det en lager.

   Jeg har tenkt på å presentere "maskinparken" min en stund, så kanskje en vakker dag kommer det noen ord om min gamle kjære strikkemaskin. Men bare sp det er sagt, det aller aller meste jeg lager er strikket for hånd. Jeg ser på etikett lista mi at jeg har 13 innlegg merket med strikkemaskin, motfor 135 innlegg med vanlig strikking... Tallene taler sin tydelige tale! Pinner er best! (0:

   Slett
 14. En fantastisk fin genser!!! - hadde venta på denne siden du viste fram et samlabilde med sommerstrikk :O)
  Helt lovely - nydelig garn, fasongen og det hele.
  Likte kombinasjonen med rødt småmelert og med de hjertene, bøyer meg i støvet for designer og strikker!!
  Liker så godt å lese bloggen din - du skriver så bra ;O) en fornøyelse!
  Fikk så lyst til å strikke denne, men må visst gjøre ferdig litt her først...ups - det har visst hopet seg litt opp.

  SvarSlett
 15. FAntastisk genser, og tusen takk for gode og DETALJERTE hekleoppskrifter på Ung husflid! Kanskje det er håp for oss håpløse heklere også! SKulle jo så gjeren greid å hekle et slikt dyr, men har måtte gi opp tidligere! Nå har jeg håp om at jeg kanskje skal greie det, eller, iallefall mot til å prøve EN GANG TIL!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sååå glad jeg kan motivere deg! Begynn med Mari Manet, hun er den enkleste. Lykke til! (0:

   Slett
 16. Den gensaren var berre s fin. Raud og med hjerter på, betre kan det ikkje bli.

  SvarSlett
 17. Så nydeleg gensar med flotte hjerter :)

  SvarSlett
 18. Supersøt :-) Artig med hjerteinfo :-D

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Biologen i meg klarte så vidt å dy seg for å ta med blodige fakta om hjertet som organ også, lite romantikk der... Men virkelig kjekt å ha!

   Slett
 19. Kjempefin genser, liker at det gjør mye av seg uten mange forskjellige farger.

  SvarSlett
 20. Neeej, hvor er den bare så fiiin. Bare jeg kunne strikke sådan en :-)

  SvarSlett
 21. åh det var lurt...! minsta har altfor mange tunikaer, så har ikkje strikka det mønsteret sjøl om eg kjøpte det for leeeeeeenge sia. Men no skal eg jammen lage genser av det..! Takk for tipset, mykje flott ellers her inne og :o)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...