en sy- og strikkeblogg

torsdag 13. oktober 2011

Ein neger stod på Ål stasjon...

Kjekk kar som hadde forvilla seg ned på Ål stasjon i helga! Uvisst om han lette etter svart arbeid (uh, beklager), snertne sneller fra after-ski på Geilo, eller rett og slett neste tog med forbindelse til Leira, hvor det ryktes at kameraten holder hus sammen med to fiffige strikkedesignere og en haug av dukker

Skal si han har like "krullut" hår som Hellbillies beskriver, men den dubbeltspente frakken har han visst kasta. Kan hende han ikke syns den framhever den flotte kroppen hans nok, ingenting er som speedo, tross alt...

Fantastisk hyttetur i høstferien, med to flotte venninner, masse garn og masse moro. Den nye boka til Arne & Carlos "Strikkedukker" dukka opp i haugen av kreativitet, og jeg falt pladask! Makan til sjarmerende vesen! Siden vi allerede befant oss lang til fjells, måtte den ny-oppståtte forelskelsen legemliggjøres umiddelbart utifra hva vi hadde tilgjengelig. Brunt pt5, som egentlig var beregna på sokkestrikk, måtte raskt omstille seg til å bli dukkekropp (hvem har vel lyst på mørkebrune ullsokker anyway?). Noen tuster med orange og turkis Karisma lå i bunnen av strikkeposen, siste rest etter barnevottene jeg akkurat hadde fullført. Noen meter hvitt og grønt garn av ymse opphav fikk jeg sniki meg til fra de andre, og vips! En mørk liten kjekkas ble unnfanget...

Omtrent ved ankelen oppdaget jeg at han selvfølgelig skulle stappes med vatt underveis, og man tager så klart hva man haver sånn i fjellheimen! Etter å ha vurdert både lav og mose, kom en stor pakke bomullsvatt på bordet. Yes! Don Carlos tok form, navnet fikk han sånn halvveis opp på låret da det ble tydelig at denne karen kom til å bli litt av en pikenes Jens, eller Don Johan som man sier på Ål. Carlos har han så klart fra en stamfar i Valdres.

I ettertid ser jeg at bomullsvatt egner seg bedre til rensing av sår og fjerning av sminke, Don Carlos er litt tett i toppen om jeg kan si det, og nakken sliter litt med å holde hodet oppe. Jeg jobber med selvtilliten hans, men tror nok at et strikkekirurgisk inngrep blir løsningen på den kronisk krumme nakken.

Facts:
Oppskrift: "Strikkedukker" av Arne og Carlos
Garn: Nesten ett nøste brun pt5, smårester av ymse
Pinner: 2,5 mm
Krullut hår: Orange karisma strikka stramt på p 2,5, bløta i kaldt vann, tørka over peisen og rukket opp = de flotteste krusete krøllene man kan ønske seg.
Fyll: Bomullsvatt, lite egna, neste gang skal jeg sørge for å ha ull tilgjengelig! Eller vanlig syntetisk fyllvatt.

Dette gav mersmak, tror jammen Don Carlos skal få en lillesøster snart! Med komplett garderobe så klart. Må bare skaffe meg boka, og noe sier meg at biblioteket allerede har lange ventelister? Kan hende jeg ender opp med 10 små negerbarn?Eg såg'n fysst på perrongen.
For meg so va'ræ ein sensasjon.
Han kom med toget frå Drammen.
Ein neger stod på Ål stasjon

Om noen reagerer på bruken av ordet neger i teksten, beklager jeg det. Jeg refererer til en sang og bok som ble skrevet i en tid da dette var et ufarlig ikke-diskriminerende ord som selv Torbjørn Egner kunne ta i bruk. Jeg skal ikke ta stilling til om ordet neger i like sterk grad henspeiler på slaveri og undertrykkelse som negro eller værre slængord med det opphavet. Jeg fraskriver meg ikke ansvaret for hvordan ord oppfattes. Selv gode intensjoner kan mottas negativt. Jeg vil bare forsikre meg om at ingen føler seg tråkket på tærne, hverken lyse eller mørke tær. Inni er vi like. Altså fylt med bomullsvatt. (o:

Vil du allikevel kikke litt på ordbruken, og få motargumenter mot alle dårlige unnskyldninger for å bruke ord som neger, anbefaler jeg en titt på AYIN (African Youth In Norway). Der får vi så hatten passer, både Hellbillies, Torbjørn Egner, Agatha Cristie og jeg.

24 kommentarer:

 1. Stilig! Nå fikk jeg meg en god flir. Hilsen Heidi

  SvarSlett
 2. Stilig mann og for ei flott forteljing.

  SvarSlett
 3. Haha fantastisk fortelling og en herlig fyr! Blir helt ør i knærne av og titte! ;)

  SvarSlett
 4. Haha fantastisk fortelling og en herlig fyr! Blir helt ør i knærne av og titte! ;)

  SvarSlett
 5. Så herlig denne var - og kulere ble den av den fine historien du lagde rundt det hele :-)

  Jeg har også strikket en sånn dukke av garn jeg hadde liggende. Men min har ikke fått hår enda, så den er ikke presentert i bloggen enda. Jeg tok imidlertid livet av en sofapute fra Ikea som har kostet 30 kroner for litt sida. Fyllet inni den passet perfekt til sånn dukke, og mye billigere enn ullflor fra husfliden. Tips til neste gang :-)

  SvarSlett
 6. Ja, jeg vurderte å ta knekken på en pute på hytta jeg også, i jakt etter passende fòr. Men jeg er ikke sikker på om vertskapet hadde vært like glad for det som Don Carlos... (o:

  SvarSlett
 7. hoho, you made my day! Så festlig historie til en flott dukke-mann, riktig snasen er han i sine hotte underbukser! Ha en flott kveld!

  SvarSlett
 8. :-))) LOL! Knakende god historie!

  SvarSlett
 9. :-))) LOL! Knakende god historie!

  SvarSlett
 10. Don Carlos ser ut til å være en super kar:)Ferie på Ål nyter han i hvertfall i fulle drag. Flottings til deg for å " født" han fram:)

  SvarSlett
 11. hehe stilig!!! og artige bilder!

  SvarSlett
 12. Hahaha! Så bra skrevet. Fin var'n og.

  SvarSlett
 13. He, he.... humret meg gjennom hele teksten! Herlig! Stilig kar :)
  God helg!

  SvarSlett
 14. hehe :) stilig kar det der du!

  SvarSlett
 15. wow, en storveis fortelling om den her negerdukken :))

  han kan jo krysse armer og bein i alle retninger, og allikevel sikkert se nokså avslappet ut :)

  SvarSlett
 16. Kul dude! Og morsom fortelling. =)

  SvarSlett
 17. Vet du, nå fikk jeg meg en god latter! Et herlig innlegg, det er sikkert! Flott kar han der Don Carlos, har oppholdt seg lenge på solkysten ;)

  SvarSlett
 18. Så flott han ble! Herlig skrevet.
  Klem

  SvarSlett
 19. Den var heilt herleg. Takk for titten :-).

  SvarSlett
 20. Haha, kjekk kar på Ål stasjon! Stikk en strikkepinne inni for å ham litt mer rakrygget, kanskje?

  SvarSlett
 21. Haha, priceless :)

  Jeg har også sikla på dukkeboka! Kanskje neste utskeielse? ;)

  SvarSlett
 22. HAN VAR KUUUUL!! :D OG så morsomt du skriver! Holder på å flire meg ihjel her. :D Fikk tips fra Kristin http://vingesusogjulebrus.blogspot.com/ om han. Hun sier at min Kamilla skulle ha møtt din Don Carlos ;) Kanskje det blir skjælihet ;)

  SvarSlett
 23. Hei.
  Så fin han er! Jeg har alt laget en dukke, men nå holder jeg på med en til og denne skal få krøllete hår hadde jeg tenkt. Ser du har skrevet at du la krøllene i vann før du rakk opp igjen og regner med at dette var for at de skulle holde seg bedre (litt som leggevann kanskje?). Jeg lurer litt på, har du prøvd å vaske ham? Jeg strikke nemlig til en liten en og da tenker jeg at det er veldig lurt å kunne vaske dukkene i maskinen også lurer jeg bare på om krøllene tåler vask? Hvor lenge lot du dem ligge før du rakk opp igjen?

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...