en sy- og strikkeblogg

fredag 25. mars 2011

Burkabror

Denne hadde jeg nesten glemt!

Bror er en ivrig jeger og friluftsmann, og har vel erfart hvor kalde kalde ører kan bli på en forblåst fjelltopp eller stillesittende på post under rådyrjakta. For en stund siden kom det inn en bestilling:
 • Finlandshette i tova ull
 • Ansiktsåpning som på en dykketørrdrakt
 • Krave helt ut til skulderspissene og brystbeinet.

Siden de største finlandshetteoppskriftene jeg fant var til smårollinger, og ikke tok høyde for hverken toving eller godt-voksen-høy-mann, lagde jeg først en toveprøvelapp (pt2 krympa ned til 70% etter en 40 graders leng vask, på MIN MASKIN!, i fargen svart. Seinere oppdaga jeg at forskjellige farger av samme garn tover ulikt, men det er en annen historie.) Så målte jeg opp mitt eget hode, regna og tegna, før strikkinga begynte. Jeg bestemte meg for å strikke delen flate, dvs to sidestykker og en hanekam til selve hetta, krave og hals for seg. For at hodet skulle komme gjennom halsåpningen, strikka jeg halsen (bortsett fra et breit felt i nakken) i pt5 superwash, 2 r 2 vr, sånn at denne delen ikke skulle tove seg, men være elastisk og fleksibel. Kragen strikka jeg rundt med forkorta rekker.

Neste trinn var å sy sammen, vente spent på vaskemaskin, blir det kompakthette til en av ungene eller str elefant? Toving er alltid spennende, litt risikosport, men med så mange timers strikkeinnsats blir det litt vel spennende for min del. Heldigvis, hetta kom ut, våt og miloluktende, rett på hode for forming i våt tilstand, VOILÀ! Sitter som et skudd ifølge brodern! Om det er en heldig beskrivelse for noe beregnet å bruke på jakt, kan vel diskuteres...

Så var det utseende. Debatten om hijab er stadig oppe i ulike sammenhenger, men jeg har aldri sett en hijab variant tilpasset norske vintre og sprengkulde. Det slår meg at jeg er ganske nære en kandidat her? Så om bror skulle ønske å bytte kjønn og religion skal han i alle fall ikke si at lillesøster står i veien for han! Ellers så jeg da jeg sydde delene sammen at med en hvit pannebrask hadde dette vært en god nonnedrakt. Hadde god lyst til å lage hetta sånn, men kom til at kritt hvit panne neppe gjør seg spesielt godt på jakt. Men på toppen av Falketind i Jotunheimen hadde det vært spektakulært!

I fare for at bror skulle føle seg fristet til å bruke finlandshetta til mer lyssky aktivitet nå utenfor jaktsesongen, vurderte jeg å sy på et lyseblått duBedåre-merke i panna. Men kom til at det neppe ville være god publisitet om hetta og eier ble fanget opp av overvåkningskameraer i en rana bank eller noe og vist på dagsrevyen med overskriften "hvem er den ukjente duBedåre-mannen?" (o:

14 kommentarer:

 1. hihi- måtte le! Den ser faktisk ut som en hijab! Men du verden så praktisk den må være. Du har jammen hatt masse arbeid på denne, imponerende! Du har en fiiin blogg!
  God helg!!

  SvarSlett
 2. Ler så hele kroppen rister!!
  Burka/nonne/finnlandshette/jaktlua ble knall!
  Kan sikkert lånes bort når man skal på maskeradeball :-)

  SvarSlett
 3. Haha, sitter her å ler for meg selv, samtidig som jeg er imponert over strikkinga di! Og så kjenner jeg at jeg godt kunne tenkt meg en slik lue selv...ikke til jakt, men til iskalde inspeksjoner på jobb her i blåse-byen Bodø! Kanskje litt jakt i friminutt-inspeksjoner også? ;) Har du en oppskrift du kunne tenkt deg å dele?

  SvarSlett
 4. Knallkult prosjekt!
  Jeg bøyer meg humrende i støvet.

  SvarSlett
 5. Hihi, må si meg enig med de andre her. Men du verden for en jobb du har hatt da. All ros til deg for det!
  Fin ble den også!
  =)Misemor

  SvarSlett
 6. Ha ha, fantastiske burkabilder av deg. Og superflott lue.
  Ellen :D

  SvarSlett
 7. Ingenting er som finlandshette i kulda. Denne er garantert varm nok for de mest ekstreme forhold skulle jeg tro.. Goood helg!

  SvarSlett
 8. Fantastisk! Den oppskriften synes jeg du skal selge! (til meg f.eks.)

  SvarSlett
 9. Imponerende!! Jeg er sjokkskada over at det går an å komponere noe så avansert - ingen er så kritiske og har så strikte restriksjoner som menn!

  SvarSlett
 10. Hihi...herleg!! Denne blir bra å ha på jakt. Ha ein fortsatt fin søndag.

  SvarSlett
 11. Han fryser garantert ikke med denne.
  Men jeg må jammen si at du har hatt litt av en jobb med denne lua! Her ligger det altfor mye arbeid til at den skal glemmes vekk.
  Og ja, du har rett angående flettene i teppet mitt, de skifter retning på midten. Og du kan tro jeg gleder meg til enda en liten lyseblå:)))

  SvarSlett
 12. Gratulerer med nomineringen til beste håndarbeidsblogg 2011!
  På den listen fant jeg mange kjente blogger.
  Lykke till!
  Pernilla

  SvarSlett
 13. Dette var virkelig et intelligent stykke håndarbeid - med mange beslutniger og lure løsninger underveis! Jeg er imponert - og dessuten fikk jeg meg en god latter!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar så jeg ser at du har vært her. Kommentarer er bensin til kreativiteten!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...